Even voorstellen: onze BIM-versterking

Even voorstellen: onze BIM-versterking

Ik ben Arjan Cuijpers, student aan de Avans hogeschool te Tilburg en volg momenteel de minor BIM-engineering aan de Saxion hogeschool in Enschede.

Mijn interesse op gebied van BIM is ontstaan tijdens mijn stage in 2012 bij Van den Pauwert Architecten (destijds nog voor mijn studie MBO bouwkunde). Naast de omslag van 2D naar 3D was ook de BIM-ontwikkeling toen al in volle gang. Voor mij een logische stap om mijn onderzoek bij Van den Pauwert Architecten te volbrengen. Het spreekt mij zeer aan dat Van den Pauwert architecten ontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan.

Minor BIM: in het kort.

Deze minor is er op gericht om studenten meer ervaring en kennis te geven in het BIM-proces, dit wordt gerealiseerd door middel van een onderzoek binnen een bedrijf. Het doel is dat de student meer ervaring krijgt in het BIM proces en het bedrijf verder geholpen wordt met vraagstukken in het BIM-proces.

Mijn onderzoek

Tijdens mijn onderzoek bij Van den Pauwert ga ik onderzoeken hoe zij de kwaliteit van haar IFC-modellen kunnen waarborgen. Ik focus me daarbij niet op de ‘tool’ die Van den Pauwert gebruikt (in dit geval Autodesk Revit) maar juist op de output (IFC). Van den Pauwert heeft aangegeven dat een kwaliteitscontrole een integraal onderdeel moet worden van hun BIM-werkmethodiek.

De controle zal door middel van Solibri modelchecker uitgevoerd worden, een goede tool die Van den Pauwert recentelijk heeft aangeschaft. In de toekomst zal Van den Pauwert architecten deze tool inzetten om de kwaliteit van hun IFC-modellen te waarborgen en af te stemmen met modellen van andere partijen in het bouwproces.

Feedback / suggesties?

Ik zal op het blog mijn vorderingen publiceren. Feedback of suggesties zijn altijd welkom!