De Wilgeman, een fijn, veilig en gezellig woonhuis

Cliënten met bijzondere wooneisen fijn laten leven. Dát is het doel van Severinus, een zorgorganisatie uit Veldhoven. In opdracht van Severinus hebben wij een modern huis ontworpen, passend bij de bijzondere behoeften van hun cliënten. De twaalf bewoners van de Wilgeman hebben veelal een licht tot matige verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag. De Wilgeman is een maatpak voor hen, bestaande uit twee groepswoningen. Het nieuwe woonhuis is gelegen op een rustige plek, ruim van opzet, en ingericht met het oog op veiligheid en (zelfstandige) woonbeleving. Op de foto staan bewoner Johnny en regiebegeleider Chantal trots voor het nieuwe woonhuis. Alle bewoners hebben een eigen kamer met eigen tuin, maar kunnen elkaar ook opzoeken in de gezamenlijke woonkamer met leefkeuken. Zelfstandigheid wordt bevordert doordat iedereen een eigen voordeur en poort heeft, zodat de bewoners zelf kunnen beslissen of ze (en hun bezoek) via de gezamenlijke voordeur binnenkomen of hun eigen kamer. De opzet en materialisering van de beide gebouwen doen denken aan de omringende agrarische bebouwing. De subtiele verschuivingen onder het dak duiden de afzonderlijke groepen en leveren intieme terrassen als verlengstuk van de gemeenschappelijke woonkamers. Het woonhuis biedt ruimte voor verschillende soorten activiteiten: een barbecue georganiseerd door een bewoner, een spelletje aan de keukentafel na het eten of een rustig moment met familie op eigen kamer.  De Wilgeman is een plek waar bewoners rustig, fijn en veilig kunnen wonen. Een thuis.