Winnend ontwerp nieuw bedrijfspand MTA in Helmond: de medewerker staat centraal

Voor system supplier MTA hebben we een nieuw bedrijfspand ontworpen aan de Maïsdijk in Helmond. In het 15-jarig bestaan van MTA is het bedrijf sterk gegroeid tot een bedrijf met een vooraanstaande positie in de markt. Om deze groei te kunnen huisvesten hebben zij in de loop van de jaren meerdere locaties aan de Waterbeemd in Helmond in gebruik genomen. Met het oog op de verdere groei kiezen zij nu voor een compleet nieuw te bouwen bedrijfspand met de medewerker als vertrekpunt. Behalve de ruimte voor expansie die hierdoor ontstaat is het een zeer bewuste keuze om alle activiteiten samen onder één dak te gaan brengen. Wij als Pauwert Architectuur zijn middels een architectenselectie gevraagd hier een voorstel voor te doen. Dit voorstel is erg goed bevallen; wij hebben de opdracht gekregen!

Het nieuwe pand is ontworpen met de medewerker als vertrekpunt: hoe kan deze zo optimaal mogelijk werken en presteren? Wij hebben een ontwerp gemaakt op basis van opeenvolgende werkprocessen met een productielijn als rode draad daar doorheen. Als voorbeeld zullen in de nieuwe situatie activiteiten als development, production-engineering, ordermanagement en supply-chain management in elkaars verlengde werken. Communicatielijnen worden hierdoor korter en informatieoverdracht verloopt natuurlijker waardoor het proces efficiënter verloopt. Dit alles is bedacht vanuit de filosofie dat de medewerker centraal staat. Daarom zijn er in het nieuwe moderne bedrijfspand veel open ruimtes voor (in)formeel overleg en interactie, en beschikt het onder andere over een centrale lounge en een sportfaciliteit. Het wordt een omgeving waarin prestatie en welzijn hand in hand gaan. Door zowel de kantoorwerkzaamheden als de productiewerkzaamheden onder één dak te willen brengen, ontstaat de opgave deze twee werelden op een gebalanceerde manier samen te brengen. De geïntroduceerde productielijn is de aanleiding geweest voor het ontwerp van de façade, waar een paviljoen structuur – open en transparant – en een hal structuur – strak en pragmatisch – elkaar ontmoeten.

In de afgelopen maanden hebben we middels een intensief ontwerpproces het plan verder uitgewerkt. Het resultaat hiervan hebben we onlangs gepresenteerd aan alle medewerkers van MTA. Het ontwerp werd erg enthousiast ontvangen. Na de presentatie hebben de eigenaren van MTA onder toeziend oog van de MTA-medewerkers en wethouder Jos van Bree het projectbord van de nieuwbouw onthult op de nieuwe locatie. De komende maanden werken wij vol enthousiasme verder aan dit unieke project, dat naar verwachting in december 2018 opgeleverd zal worden. Binnenkort volgt er meer over dit project.