Eervolle vermelding begraafplaats “Oude Landen”

Eervolle vermelding begraafplaats “Oude Landen”

In een landelijke en bosrijke omgeving aan de zuidoostzijde van de gemeente Nuenen heeft Grontmij de nieuwe algemene begraafplaats ‘Oude Landen’ gerealiseerd. Ons ontwerp was een van de inzendingen voor BNA gebouw van het jaar 2012 en kreeg een eervolle vermelding .

De begraafplaats zal, als de nieuw geplante bomen volwassen zijn, een prachtig bosachtig karakter krijgen. Elegant buigende paden doorsnijden de verschillende graf- en urnenvelden. De afzonderlijke velden vormen een mooie totaalcompositie van in het hoge gras staande en liggende graven. Tussen de graven staan de columbaria als kleine groepjes zuilen, sporadisch verdeelt over de begraafplaats. In het hart van de begraafplaats markeert de geometrie van de metalen sculptuur de plek voor de laatste ceremonie van de begrafenis. De strenge formele vorm complementeert de informele sfeer van de gebogen lijnen van de paden. Het biedt een beschutte plek waar de wegen tussen de levenden en de doden letterlijk scheiden.
De abstracte monumentaliteit van de afscheidsruimte refereert aan deze universele ceremonie; een vormgeving die bewust niet verwijst naar een bepaalde geloofsovertuiging.

De eenvoudige sculptuur van cortenstaal en messing vormt een ingetogen decor voor het afscheid. Het staal biedt beschutting en omlijst het weidse landschap van het lager gelegen beekdal. Op de flinterdunne grens tussen plafond en wand reflecteert licht de ruimte die baadt in een gouden gloed. Een bouwwerk op deze plek kan niet anders dan ambigu zijn. Gelijktijdig inert en luchtig, beschermend en open, grof en glad, patina’s op het tijdloze messing en het staal, trots en melancholisch. De afscheidsruimte balanceert tussen de verschillende emoties, onlosmakelijke verbonden met deze plek.

Bekijk de uitslag gebouw van het jaar 2012