Op zoek naar woning op maat in Bloemenbuurt-zuid

Op zoek naar woning op maat in Bloemenbuurt-zuid

EINDHOVEN – Zelf kiezen hoe groot je keuken wordt, waar de badkamer komt, hoe groot het raam is en zelfs hoe breed de gevel wordt. En dat bij een rijtjeshuis voor een gangbare prijs. Na de excursie in de Eindhovense Bloemenbuurt-zuid snap je niet waarom er nog mensen kiezen voor de confectie van een traditioneel nieuwbouwproject.

Gistermiddag was het bomvol in de infowinkel Klimop in de Violierstraat, bij de start van de excursie. Een kleine vijftig potentiële kopers  hebben zich gemeld voor de tocht door de buurt en een kijkje in woningen in aanbouw en andere die reeds bewoond zijn. Dit jaar start de ontwikkeling van de laatste twee grote bouwblokken in het kader van de wijkvernieuwing. Tussen Leostraat en Irislaan komen 30, misschien 35 woningen, aan de Dahliastraat vijftien tot achttien. Voor beide wordt een bewonersvereniging opgericht, die als opdrachtgever fungeert en waarvan de leden samen keuzes maken voor het  voegwerk en andere collectieve zaken. Veel andere keuzes worden individueel gemaakt.

Toch is die keuzevrijheid niet de enige reden voor de grote belangstelling. Desgevraagd geeft een aantal bezoekers aan in Stratum te willen blijven of er te willen terugkeren. Zoals Martijn van Dooren, die nu aan de Aalsterweg woont. Samen met Ilse de Graaf en haar driejarig dochtertje zoekt hij een huis. „We hebben eerst gezocht naar een jaren- dertig-huis in Stratum, vanwege de sfeer”, vertelt zij. Hij voorzag veel werk voordat het huis aan hun eisen zou voldoen. „Nieuwbouw is altijd up-to-date en nu blijkt dat we hier veel zelf kunnen kiezen.” Voor hen wordt in ieder geval de tuin belangrijk, een comfortabele keuken en een kwalitatief hoog afwerkingsniveau. Het bezoek aan het woonblok van de bestaande  bewonersvereniging Jasmijn, waarvan de woningen nu in aanbouw zijn, levert de bezoekers al veel onderlinge discussie op. Zo ziet een vrouw bij de schuine daken op een zolderkamer problemen bij het plaatsen van kasten.

In de Irislaan heeft Martin der Kinderen gastvrij zijn deur opengezet. Hij is blij destijds de kans te hebben gehad eigen keuzes te maken. Zoals die voor een grote schuur, met ruimte voor alle fietsen. „En dat bij een huurhuis!”
Gistermiddag ging het alleen om koopwoningen. De ondanks de stagnerende woningmarkt grote belangstelling is volgens Stefan Maussen van het begeleidende bureau BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) te verklaren. „Hier heb je voor een redelijke prijs de vrijheid die je normaal alleen in de vrije sector hebt.” Die prijzen variëren van 150.000 euro voor een appartement van 290 m³ tot een ton meer voor een eengezinswoning van 450 m³. BIEB verwacht binnen twee maanden
voldoende kopers te hebben om de projecten te kunnen starten. Degenen die vanaf het eerste uur meedoen, hebben de meeste zeggenschap. Meer informatie: www.zelfaandeknoppen.nl.

Bron: Geert van Elten, Eindhovens Dagblad.