Architectuur ontstaat bij Pauwert Architectuur vanuit eenvoud, analyse en zorgvuldigheid. Deze drie-eenheid leidt tot sterke en uitgesproken concepten, die sociale en ruimtelijke samenhang bieden én die door flexibiliteit in kunnen spelen op veranderende omstandigheden. Met als doel het realiseren van duurzame, functionele en mensgerichte gebouwen, die zo lang en divers mogelijk te gebruiken zijn in harmonie met omgeving en milieu.
EENVOUD
Achter schijnbare eenvoud schuilt complexiteit. Door het beheersen van die complexiteit zijn we in staat aantrekkelijke en functioneel vormgegeven ruimtes te maken. Een balans tussen functionaliteit, esthetiek, techniek, economie, omgeving en milieu. Herkenbaarheid en inzichtelijkheid voor de gebruiker spelen hierin een belangrijke rol. Door het ontwerpen van gebouwstructuren met een hoge mate van helderheid en transparantie, zowel in materiaalgebruik als ruimtelijk concept, geven we vorm aan die eenvoud. Een heldere vormgeving met een eenduidige uitstraling, waarin stijgpunten, atria, vides etc. gelaagdheid geven aan het ontwerp.
ANALYSE
Vanuit een analytische benaderingswijze wordt de eigenheid van een nieuw ontwerp bepaald. Daarmee zijn onze projecten steeds een nieuwe vertaling van de analyse in een architectonische, stedenbouwkundige en/of maatschappelijke opgave. Onze ontwerpen zijn slimme, duurzame structuren die toekomstige veranderingen in gebruik en techniek kunnen opvangen. Analyse staat ook voor onze open houding ten aanzien van technologische ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Onder andere op het gebied van duurzaamheid en milieu, maar ook bijvoorbeeld over onderhoud. Een duurzaam gebouw is voor ons een integratie van de pijlers gebruik, energie en materiaal. In ieder project kijken we vanaf het begin naar de mogelijkheden binnen deze pijlers. Ook met tools als MPG en labels als BREEAM en GPR Gebouw, heeft Pauwert Architectuur ruime ervaring.
ZORGVULDIGHEID
Betrokkenheid, bevlogenheid en ervaring garanderen een optimaal resultaat en een breed gedragen proces. Kosten-, kwaliteits- en procesbewaking zijn vanaf de initiatieffase verankerd in onze projecten. Bij de uitwerking in detail krijgt het ontwerp verder vorm, met aandacht voor alle technische en organisatorische aspecten. Door bewaking tijdens de uitvoering wordt een hoogwaardige kwaliteit gewaarborgd binnen gesteld budget en volgens afspraak. Het Bouw Informatie Model is hierin voor ons regisserend.
De bouwsector is zich de laatste jaren aan het hervormen door de behoefte aan een meer innovatieve, meer proactieve, meer klantgerichte en meer duurzaam ondernemende bedrijfstak. Werkmethodieken veranderen mee. Pauwert Architectuur is van mening dat de bouwketen niet nog langer traditioneel achter elkaar aan moet werken. Krachten moeten gebundeld worden, want samenwerking is noodzakelijk om tot een beter resultaat te komen, zowel kwalitatief als tijd- en kostentechnisch. BIM (Building Information Model) is hierbij een goed hulpmiddel. BIM is echter méér dan alleen een gemeenschappelijk 3D-model, het is ook een database met alle, voor een project relevante, informatie tijdens de ontwerp- en realisatiefase én tijdens de exploitatiefase. BIM vergt een andere aanpak, maar het integraal overleg met opdrachtgever en alle adviseurs levert een duidelijke meerwaarde op. Het delen van elkaars ideeën en het gebruiken van elkaars standaarden vergroot de kennis en draagt bij tot een beter product. De duidelijke afspraken en openheid van zaken resulteren in een transparant proces en geeft iedere betrokken partij meer vertrouwen.
ONZE BIM TIJDLIJN
In 2009 werden de eerste stapjes gezet binnen het fenomeen BIM. Dit kwam voort uit de behoefte aan onderzoek naar de voor- en nadelen van werken in één model. Daarnaast zagen wij dat er sprake was van een veranderende vraag in ontwerptijd, wijzigingen tijdens het ontwerp, visualisaties en faalkosten. De belangrijkste conclusie uit deze kennismakingsfase was dat het smaakte naar meer. De vervolgstap kwam met het project Rabobank Dommelstreek. Vanuit dit Revit-model werd er samengewerkt met de constructeur en werd er gecalculeerd door de bouwmanager. Dit traject stond erg onder tijdsdruk en door te BIM’men werd veel tijd gewonnen. Met het project Klingelbeek in Arnhem werd er een belangrijke vervolgstap gezet: het BIM-traject werd integraal onderdeel van het proces. Alle disciplines waren vanaf het begin betrokken en leverden input en verantwoordelijkheid. Simulaties (clashsessies middels Solibri, Tekla BimSight) leidden tot voortschrijdende inzichten en uiteindelijk een kloppend prototype: first time right. Inmiddels is BIM een vast onderdeel geworden van ons proces.
REVIT
Wij geloven in het Best of Breed: BIM is het doel, de software het middel om daar te komen. Al onze ontwerpen zijn 3D-modellen, getekend met Autodesk Revit. Het maken van een model is echter nog geen BIM. BIM omvat zowel het proces als het model, waarbij het model de informatiedrager is. Daarom gaan wij met onze modellen verder: uitgangspunten voor ons BIM-model (de informatiedrager) zijn dat al onze elementen zijn gelabeld volgens de stabu-elementencodering, voorzien van een goede bouw- en informatiestructuur, zodat het model door iedereen in elke fase te gebruiken is.
BIM COÖRDINATIE / MANAGEMENT
Om een BIM-project tot een succes te maken, zijn er afspraken nodig. Taakverdeling, wijze van modelleren, wat willen we uit het model kunnen halen én, ook heel belangrijk, wat verwachten wij van elkaar. Wij verzorgen de coördinatie en stellen, samen met de betrokken partijen, een BIM-protocol op: een dynamisch document waarin de gemaakte afspraken zijn vastgelegd en waar alle partijen (opdrachtgever, architect, constructeur, installateur, aannemer etc.) zich aan conformeren. De BIM-coördinatie houdt ook in dat wij (1) gedurende het traject het BIM-protocol bewaken en indien nodig aanpassen, (2) een coördinatiemodel opstellen op basis van de verschillende aspectmodellen, (3) wekelijkse clashcontroles uitvoeren.
Duurzaamheid is een onbeduidend begrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken valt tegenwoordig onder het kopje ‘duurzaamheid’. Als Pauwert Architectuur hebben wij daarom onze eigen duurzaamheidsvisie ontwikkeld: wat betekent duurzaamheid voor ons, hoe gaan wij hiermee om, en wat betekent dit concreet voor de gebouwen en omgevingen die wij ontwerpen en realiseren? Duurzame oplossingen staan niet op zichzelf. Wanneer duurzame innovaties op een slimme manier worden ingezet, daalt niet alleen de milieubelasting; het komt ook de gebruikskwaliteit en de beleving van de architectuur ten goede. Duurzaamheid bestaat voor ons daarom uit drie aspecten. Deze aspecten staan niet los van elkaar, maar kunnen elkaar juist versterken:
1. GEBRUIK
Een gebouw dat prettig is in het gebruik, aanpasbaar is en toekomstwaarde heeft, is op dat vlak een duurzaam gebouw. Wij ontwerpen vanuit het idee dat gebruikswensen, stedelijke omgeving en technologie constant veranderen. Om in te spelen op toekomstige veranderingen denken we vanaf het schetsontwerp na over alternatief gebruik en ontwerpen we het gebouw met een scherp oog voor de stedelijke context en de toekomstige ontwikkelingen rondom de projectlocatie. Daarnaast stellen we de vraag op welke manieren gebruiksgemak en duurzaam gebruik elkaar kunnen versterken. Het doel hiervan is er voor te zorgen dat het gebouw niet alleen bij oplevering goed functioneert, maar ook jaren later nog plezierig is in gebruik óf zonder veel aanpassingen een andere functie kan krijgen
2. ENERGIE
Wij gaan samen met de opdrachtgever en adviseurs in ieder project actief op zoek naar passende, energiebesparende maatregelen. Door bewuste keuzes wat betreft installaties, compact bouwen en gebouworiëntatie, streven wij ernaar de energielast van een ontwerp te beperken. Ook de energie die nodig is om het gebouw te realiseren mag niet over het hoofd worden gezien. Het vroeg betrekken van technische aspecten in het ontwerp zorgt voor een integrale aanpak. Wij ontwerpen voor de ‘norm van te toekomst’. Dit levert niet alleen een kleinere ecologische voetafdruk op, maar maakt het op termijn ook economisch zeer interessant om voor dergelijke toepassingen te kiezen. Hoewel energetische maatregelen niet altijd zichtbaar zijn in de architectuur, dragen weloverwogen keuzes in hoge mate bij aan een prettigere en gezonde leefomgeving voor de gebruiker.
3. MATERIAAL
Wij maken bewuste materiaalkeuzes die bijdragen aan een slimmer, comfortabeler, gezonder én gebruiksvriendelijker gebouw. Dit doen we door materialen te kiezen met een lange levensduur, die herbruikbaar zijn of die bewuster geproduceerd worden. De uitputting van natuurlijke grondstoffen is een wereldwijd probleem dat we niet meer kunnen en mogen negeren. Nieuwe, innovatieve materialen die de uitputting van die grondstoffen tegengaan, liggen voor het grijpen. Ons doel is dat met de toepassing van materialen, naast de beperking van de milieu-impact, de architectonische- en gebruikskwaliteit verhoogd wordt.
Bovenstaande pijlers kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van duurzaamheid. Integratie van deze drie pijlers werkt versterkend: een prettig, gebruiksvriendelijk, flexibel, gezond én mooi gebouw kan jarenlang meegaan. In onze visie is de integratie van de aspecten gebruik, energie en materiaal dé manier om bewuster om te gaan met de wereld om ons heen. De impact van onze adviezen is immers vele malen groter dan onze eigen voetafdruk en dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee.
De langere termijn is een wezenlijk onderdeel van duurzaam bouwen. Wanneer we dat in ogenschouw nemen, is duurzaam bouwen niet duurder dan niet-duurzaam bouwen. Aan de start van ieder project stellen wij de vraag wat de ambitie op duurzaamheidsgebied is. Net zoals we aan kunnen tonen dat een duurder, maar gebruiksflexibel gebouw langer meegaat en dus uiteindelijk goedkoper is, kunnen we ook aantonen dat we met innovatieve techniek op energie- en materiaalvlak een gebouw gebruiksvriendelijker, gezonder en economisch duurzamer kunnen maken.