De Figurant

Tiel
Home Projecten De Figurant
Dunavast (tender, niet gewonnen)
bioscoop
3500m²

Tiel krijgt een nieuwe bioscoop. In een architectenselectie uitgeschreven door Dunavast hebben wij in een cinematografisch verhaal een visie ontwikkeld voor de nieuwe bioscoop: De Figurant. Helaas blijft het voor ons bij een visie. Omdat we trots zijn op wat we hebben neergezet, delen we alsnog graag ons verhaal voor een nieuwe bioscoop voor Tiel. We feliciteren SYNRG met de winst!

Hoe creëer je een naar buiten gerichte beleving met een naar binnen gericht bioscoop programma? Onze visie geeft antwoord op deze vraag. De Figurant fungeert als vertegenwoordiger en gastheer van de oude binnenstad van Tiel. De rode loper wordt uitgerold en het dagelijks leven wordt in de schijnwerpers gezet.

De Figurant wordt onderdeel van het bestaande cultuurcluster in het centrum van Tiel, bestaande uit het Agnietenhof (met haar kenmerkende dakvorm) en De Zinder (met haar kenmerkende gouden kleur). Hoe kan de toekomstige bioscoop meegaan in deze drie-eenheid? De (dak)vorm van de Figurant zorgt voor de zichtbaarheid en aansluiting bij het Agnietenhof.

Momenten van interactie ontstaan in de gevel, waarbij de invulling van deze momenten een gouden kleur krijgen, als een knipoog naar De Zinder even verderop. Tot slot zoekt de Figurant aansluiting bij de maat en schaal van de buren middels een verticale geleding. De Figurant speelt een bescheiden, maar belangrijke rol in het schouwspel van de stad door zich op vanzelfsprekende wijze te verbinden met de binnenstad en het cultuurclusters. De verschillende werelden worden verenigd door De Figurant. De bioscoop vraag om aandacht, maar moet met respect om te gaan met de historische binnenstad.

Het woord bioscoop komt uit het Grieks, van de woorden ‘bios’ (leven) en ‘skopein’ (kijken). Een iconisch fragment in de film ‘Rear Window’ van Alfred Hitchcock uit 1954, waarbij je letterlijk naar het leven kijkt, heeft ons geinspireerd om verschillende momenten van interactie te ontwerpen. We hebben scenes ontworpen waarbij men zowel naar een film als naar het leven buiten kan kijken.

Scène 1: De entree
De rode loper verbindt de stad met de entree in de vorm van een tribune trap, waar men naar de buitenfilm op de gevel kan kijken terwijl gewacht wordt op de rest van het gezelschap. Dit is de plek waar je tickets kunt kopen voordat je naar binnen gaat.

Scène 2: Het terras
De pleinruimte wordt het gebouw ingetrokken voor een beschutte avond achter de schermen.

 Scène 3: Achter de schermen
Of je nu naar de film gaat of niet, achter de schermen kun je een hapje eten terwijl je letterlijk naar het leven kijkt buiten. Binnen draait een film op de wand.

Scène 4: Plot twist
Onopvallende pareltjes worden belicht. De Moskee ‘Naser Tiel’ en het Joods monument worden weer onderdeel van de (binnen)stad. Binnen draait opnieuw een film, ditmaal in de zaal. De enige film waar je een ticket voor nodig hebt.

Scène 5: De balkonscène
Na het kijken van een film sta je niet meteen weer op straat. De beleving wordt voortgezet op het dakterras, ofwel het balkon. Hier kun je een drankje pakken en even nagenieten van de film. Op het niveau van de stad is het leven zichtbaar vanaf de bovenste verdieping. Bioscoop: Leven en kijken!