De Waart

Helmond
Home Projecten De Waart
wonen
4,5 ha. (160 woningen)
Woonpartners

Door Stichting Woonpartners is Pauwert Architectuur gevraagd om mee te denken over een stedenbouwkundig plan voor De Waart in Helmond. De Waart is een stadsbuurt gelegen op een steenworp afstand van het Helmondse Centrum, waar in de directe omgeving een aantal ontwikkelingen spelen zoals onder andere de aanleg van een nieuw stadspark. Een mooie locatie om te wonen dus, ware het niet dat het wijkje kampt met achterstallig onderhoud en een verouderde, introverte structuur.

Verheldering van structuur

De opgave is om de structuur te verbeteren en te komen tot een optimale combinatie van nieuwbouw, behoud van bestaande woningen, sloop van leegstaande panden en ingrijpende herinrichting van de openbare ruimte. Hierdoor zal de huidige introverte buurt een toegankelijke én uitnodigende woonbuurt worden. Een buurt met een eigen gezicht en identiteit, waar het plezierig wonen is. Begrippen als transparantie, heldere structuur, veiligheid, verhouding groen en steen, sociale verbinding, duurzaamheid, toekomstgerichtheid en diversiteit spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Een uitnodiging naar de wijk

Deze thema’s komen samen in een stedenbouwkundig plan, waarin twee ruime, uitnodigende toegangen de wijk openen naar het centrum en naastgelegen ontwikkelgebieden. Nieuwe woningblokken verhelderen de hoofdstructuur en begeleiden bezoekers en bewoners vanzelfsprekender door de wijk. Alle nieuwe woningen zijn sterk georiënteerd op de straat. In combinatie met een parkachtige, groene inrichting, speelplekken en ontmoetingsplekken, vergroot dit de leefbaarheid en interactie binnen de wijk.

Veiligheid en geborgenheid

Op kleinere schaal, in het deel van de buurt dat voornamelijk gerenoveerd wordt, worden een aantal woningen herpositioneerd en worden nieuwe woningen toegevoegd. Deze nieuwe woningen dragen bij aan het verhelderen van de structuur en zijn op de straat gericht, wat de veiligheid en interactie binnen de buurt vergroot. In voormalig overdekte carports komen studiowoningen die de diversiteit binnen de wijk vergroten én die de donkere, onoverzichtelijke delen van de buurt weer tot prettige woonstraten maken. Ook aan de te renoveren woningen worden elementen toegevoegd die de interactie met de straat vergroten.

De renovatieplannen worden vanaf 2018 uitgevoerd. In de komende 8 jaar komen de nieuwbouwlocaties één voor één beschikbaar en wordt er geleidelijk aan gebouwd aan een hernieuwde, uitnodigende Waart.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Henk Schoones