Jeroen Boschlaan

Eindhoven
Home Projecten Jeroen Boschlaan
wonen
900 m²
Pauwert Architectuur

Pauwert Architectuur gaat verhuizen. Aan de Jeroen Boschlaan in Eindhoven staat één van de oudste boerderijen van de stad. Tot voor kort een onopmerkelijk monument langs de rondweg, maar binnenkort een aantrekkelijke werkomgeving.

Een herbestemming die we zelf vorm kunnen geven, om op die manier uit te dragen waar wij als architectenbureau voor staan. Het bestaande ensemble vindt zijn oorsprong in de ‘oude’ boerderij uit 1583. Deze boerderij is in veel stappen verbouwd en uitgebouwd, tot in 1925 de ‘nieuwe’ boerderij werd gebouwd. De oude boerderij ging vervolgens dienst doen als veeschuur. In 1947 wordt een deel van de ‘oude’ boerderij afgesneden en krijgt het zijn typerende vorm aan de rondweg. De eeuwenoude gebinten uit de ‘oude’ boerderij zijn getuige van de vele transformaties die het gebouw heeft ondergaan. In 2007 verwoeste een brand een deel van de ‘nieuwe’ boerderij, waarna de gemeente het monument heeft laten opknappen en de oorspronkelijke kleur van de kozijnen terug heeft laten brengen.

Aan het historische ensemble van boerderijschuren voegen we een eigentijds paviljoen toe, op de plaats waar ooit tevens een schuur lijkt te hebben gestaan. Het paviljoen wordt een 21e eeuwse continuering van 400 jaar bouwen op deze plek. De transformatie wordt een combinatie van oud & nieuw, waarbij op zorgvuldige wijze de elementen uit verschillende tijdsgeesten in harmonie laten samenkomen. De oudste elementen laten we zien door ze uit te graven, uit te pakken, en te conserveren achter bijvoorbeeld een glazen pui. Met de toevoeging van een nieuw volume kaderen we het erf in, waardoor het ‘erf’ ruimte biedt voor bijvoorbeeld. kantoorkippen voor verse eieren, diverse ontspanningsmogelijkheden en vergaderplekken in de buitenlucht. Het erf en het nieuwe paviljoen gaan tevens fungeren als een publieke ruimte waar verenigingen gebruik van kunnen maken en buurtactiviteiten kunnen plaatsvinden.

Het gebouw ondergaat een transformatie die eer gaat doen aan het monument dat al die jaren in vergetelheid is geraakt. Een toekomstige prettige, inspirerende werkomgeving voor ons architectenbureau.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Henk Schoones