Wonen op Suyt

Helmond
Home Projecten Wonen op Suyt
wonen
220 appartementen
Cedrus Vastgoed

Suytkade is een bruisende centrumwijk in wording. Op het terrein van de voormalige Hatéma textielfabrieken wordt gebouwd voor de toekomstige bewoners van Helmond. De Zuid-Willemsvaart vormt het decor van een aantal waterburchten aan de zuidkant Suytkade. Met ‘Wonen op Suyt’ wordt hier een wooneiland aan toegevoegd. Op dit eiland staan drie woongebouwen uit één familie met hun voeten in de historische wateren. Cedrus Vastgoed uit Helmond is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project, en Pauwert Architectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Woonprogramma op Suyt
Wonen op Suyt staat voor duurzaam wonen op een groen eiland. De drie woongebouwen bezitten ieder een eigen karakter, allen met een knipoog naar het industriële en creatieve verleden van de plek. Onder andere de ritmiek van gevelopeningen, de verticale baksteenelementen en functionele ornamentering refereren naar de kloeke, prachtige gebouwen die vroeger op deze plek stonden. Iedere woning bezit zijn eigen kwaliteit: wonen vlakbij het water, wonen aan het verblijfsdek of hoog wonen met zicht op de stad.

In Waterburcht 4 en Waterburcht 6 komen 117 woningen voor regulier wonen met zowel koop- als huurappartementen voor verschillende doelgroepen.In Waterburcht 5 komen 105 huurwoningen voor mensen met een zorgbehoefte. Denk hierbij aan aanleunwoningen voor (vitale) senioren, maar ook appartementen waar mogelijk 24-uurs zorg geboden kan worden. Zorg op maat altijd dichtbij. In dit woongebouw zijn meerdere gedeelde ruimtes aanwezig. Zo is op iedere woonlaag een gemeenschappelijke woonkamer inclusief gezamenlijke buitenruimte ontworpen, waar bewoners elkaar kunnen treffen voor bijvoorbeeld een kop koffie.

Drie gebouwen als één ensemble
Elk van de drie gebouwen kenmerkt zich door een in wit uitgevoerd stedenbouwkundig accent: de entree, de poort, en de toren. Boogaccenten in de plint versterken het gevoel van het oprijzen uit het water, en verbindt de entrees van de gebouwen op het dek. De architectuur van ieder gebouw wordt gevormd door architectonische elementen uit hetzelfde ingrediëntenpalet. In ieder gebouw is gezocht naar een opbouw passend bij het individuele karakter van het gebouw. Onder andere kleurnuances in baksteen en een variëteit aan roedeverdelingen dragen bij aan de individuele expressie binnen het totale ensemble. Als entreegebouw tot het eiland strekt Waterburcht 4 zich uit langs de toegangsbruggen. Het witte accent in de plint begeleidt de bezoeker en bewoner richting het eiland. Waterburcht 5 is ontworpen rond een hof. In het midden van het gebouw vormt een hoge, witte poort de doorsteek richting het water. Via de poort daal je af tot aan de Zuid-Willemsvaart. Waterburcht 6 vormt het hoogteaccent. De twee naar buiten geduwde volumes op de hoeken vormen samen met herkenbare witte verticale accenten in de top het herkenningspunt in de buurt.

Een groen verblijfseiland aan de Zuid-Willemsvaart
De gebouwen worden verbonden door een verblijfsdek dat met veel aandacht voor groen is ontworpen. Het eiland is vanaf de kanaalboulevard toegankelijk met een voetgangers- en fietsbrug naar een collectief verblijfsdek, en met een autobrug naar een lager niveau voor parkeren en bergingen. Deze functionele faciliteiten worden voor een groot deel van het zicht onttrokken door een bakstenen kademuur waar beplanting weelderig door- en overheen groeit. Door de open zichtlijnen op het verblijfsdek naar het water en de omgeving nodigt het dek bewoners en omwonenden uit om hier te verblijven. Dit dek wordt ingericht met fraaie looppaden, plantvakken met kruiden en bloemen die biodiversiteit stimuleren, en zitgelegenheden waar zowel bewoners als bezoekers samen kunnen komen. In de nabije toekomst kun je hier een ‘Rondje Suyt’ maken, van eiland naar eiland!

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Henk Schoones