Pauwert is een nieuwe professional rijker! Collega Myrthe Coppers is afgelopen week afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven in de richting Architectuur.
Met haar afstudeerstudio ‘The Instrumental Building’ onderzocht zij met medestudenten de positie en de rol van architectuur in projecten waarin de architectuur slechts een instrumenteel medium lijkt te zijn om te voldoen aan de eisen van andere belanghebbenden. Hoe ontwerpen we onze steden en gebouwen, als de expertise van de architect wordt gedomineerd door meningen en smaken van anderen met modieuze concepten als ‘duurzaamheid’, ‘gezondheid’ en ‘veiligheid’?
Vanuit deze kritische reflectie is Myrthe zich gaan focussen op een onderwerp dat uit dit collectieve onderzoek naar voren kwam; de focus op verhalen, of wel narratieve, om emoties en gevoelens rondom bouwprojecten te beïnvloeden en een succesvolle ontwikkeling te garanderen. Hierbij wordt in veel gevallen de architectuur slechts ingezet als sfeermaker. Haar project ‘The Tempel of Temptation’, duikt dieper in de wereld van onze retail omgevingen, die intuïtief worden overweldigd door merkstrategieën die gericht zijn op het beïnvloeden van emoties om consumptie te stimuleren. Het onderzoek laat zien hoe de focus op emoties en gevoelens heeft geleidt tot een gefragmenteerde winkelomgeving. De verhalen van merken worden omgezet tot gematerialiseerde ervaringen om een emotionele band tussen het merk en de klant te verzekeren. Waarbij niet langer het product het belangrijkste goed is van de winkel, maar de ervaring het nieuwe koopwaar wordt. Zoals de tempel de materiële representatie is van een abstract concept als religie, streeft de winkel de fysieke vertaling van het immateriële ‘merk’ te worden.
Haar ontwerp focust zich vervolgens op de expositie van de doodnormale batterij, tot in het extreme. Door de beleving van een batterij op verschillende manieren middels verschillende ervaringen uit te lichten, wordt batterij meer dan een gebruiksvoorwerp. Het wordt een symbool, een (nieuwe) merk, een nieuwe beleving waar je je als individu mee kan associëren of niet. Het ontwerp experimenteert met de bandbreedte waarin het ruimtelijke ontwerp kan worden ingezet om zelfs voor zo’n banaal een podium te bieden. Het op Strijp-S gesitueerde ontwerp bereikt hier een punt van ‘gekkigheid.’ Met een bepaalde mate van ironie reflecteert het ontwerp onze (toekomstige) retail omgevingen.
We feliciteren Myrthe van harte met het behalen van haar prachtige diploma! Op naar een fantastische carrière in de architectuur.