Twee keer geen winst, maar toch een goed gevoel

Home Actueel Twee keer geen winst, maar toch een goed gevoel

Met veel plezier hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan twee tenders voor de voormalige schoollocaties aan de Vitruviusweg en Jan Heynslaan in Eindhoven. Helaas zijn we met beide ontwerpen op een tweede en derde plaats terechtgekomen. Toch hebben we twee mooie concepten neergezet en zijn we trots op het resultaat. Door een plezierige en effectieve samenwerking met landschapsarchitecten en ontwikkelaars hebben we twee krachtige ontwerpen neer kunnen zetten, waarin groen, beleving, wonen en duurzaamheid sterk met elkaar zijn verweven.

Vitruviusweg 41

Aan het conceptontwerp op de Vitruviusweg werkten we samen met Verhoeven de Ruijter landschapsarchitecten en adviesbureau op het gebied van duurzaamheid Merosch voor ontwikkelende bouwer Moeskops. Door deze samenwerking hebben we groen, energiebeleid en klimaatbestendigheid als architectonisch middel goed in kunnen zetten. Andersom is de architectuur ook de drager geworden van een toevoeging aan het park.

De verschillende buitenruimtes hebben we met groen en beplanting passend ingekaderd naar gelang de behoefte privacy of openheid. Vervolgens is er ruim aandacht voor nestgelegenheden en schuilplaatsen voor vogels, vleermuizen en insecten die op hun beurt weer een positief effect hebben op de kwaliteit en robuustheid van de beplanting. Ook op de hogere verdiepingen zijn beplantingsbakken opgenomen. Hierdoor neemt hittestress af, hebben bewoners een beschutte buitenruimte en wordt regenwater traag in vier of vijf verschillende trappen naar beneden afgevoerd.

Jan Heynslaan 4

Voor de herontwikkeling van de Jan Heynslaan werkten we samen met Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw en bouwer Van Santfoort voor ontwikkelaar Omega Vastgoed. Onder de naam ‘Woenselse Tuin’ hebben we drie alzijdig georiënteerde woonblokjes ontworpen die ontspannen in het groen een plek op het kavel hebben gekregen.

De bestaande groene rand van het terrein met zijn mooie, oude bomen is aanleiding om in te zetten op een stevige groene zoom: een stadsbos. Binnen deze bosrijke zoom is plaats voor een tweede, meer open karakter: een bloemrijke stadstuin. De woningblokken landen zo in het landschap, dat ze optimaal profiteren van beide groene sferen. Een informeel padenstelsel maakt het gehele plan vriendelijk en toegankelijk. Het is een cadeautje voor de buurt. Het plan draagt bij aan een duurzame toekomst door architectuur en landschap als vanzelfsprekend integraal te ontwerpen. Hierbij is veel aandacht voor natuurinclusiviteit en biodiversiteit, recreatieve- en waterbergingsfuncties en verbetering van de bestaande ecologie. Het samenspel tussen binnen en buiten creëert een sfeervol en robuust woonklimaat.