BLOG 8 – Fase 2 Jeroen Boschlaan: Transformatie van de Historische Boerderij (1583)

Theo van Hoeve
Home Actueel BLOG 8 – Fase 2 Jeroen Boschlaan: Transformatie van de Historische Boerderij (1583)

Pauwert Architectuur is in 2020 verhuisd naar de oudste boerderij van Eindhoven. In een reeks van blogs vertellen we over de ontwikkeling van ons kantoor. Nu fase 1 is afgerond, kunnen we na een turbulent jaar eindelijk starten met fase 2. Het kantoor groeit! Deze week een verhaal over de plannen voor de ‘historische boerderij’ uit 1583.

Een fijne werkplek in de nieuwe boerderij

Op dit moment werken wij al ruim een jaar vanuit onze boerderij aan de Jeroen Boschlaan in Eindhoven. We voeren kantoor in ‘de nieuwe boerderij’ uit 1925. Hoewel we hier helaas nog steeds niet in volle bezetting kunnen werken, is het een heerlijke werkomgeving. Vanuit deze inspirerende locatie ontwerpen we de wereld van morgen. Niet alleen het kantoor is een fijne werkplek geworden, ook het erf is nu al een bijzondere plek in de stad. Met een paar rondscharrelende kippen, picknickbanken, en het boerderijensemble als achtergrond hangt hier een prettige, ongedwongen sfeer. En dat terwijl het erf pas echt tot zijn recht gaat komen als fase 2 is afgerond!

Het oude karakter van deze ‘nieuwe boerderij’ uit 1925 hebben we met de transformatie zo zorgvuldig mogelijk getracht te behouden. Het uitgangspunt voor dit ontwerp was simpel: we conserveren wat we aantreffen, en waar nodig voegen we nieuwe elementen toe. Zo is een nieuwe thermische schil aan de binnenzijde noodzakelijk voor goed gebruik. Bestaande openingen in combinatie met twee nieuwe puien aan de erfzijde zorgen voor voldoende daglicht. De ingrepen zijn schaars geweest en als we ze nodig hadden, waren ze terughoudend.

Conserveren, Transformeren, en Opwaarderen

Om tot een integraal plan te komen hebben we voor de transformatie van de ‘historische boerderij’ uit 1583 dezelfde uitgangspunten gehanteerd. Dit oudste deel van het monumentale ensemble wordt na de transformatie een verlengstuk van de huidige werkplek. Het vervallen monument gaan we opwaarderen tot een aantrekkelijke combinatie tussen oud en nieuw. Door een nieuwe thermische schil aan de binnenzijde van de boerderij te maken kan het historische karakter van het exterieur volledig behouden blijven. Aan de binnenzijde ontstaat er een nieuwe strakke werkomgeving, waarin bestaande waardevolle elementen zoals de gebinten en de brandmuur behouden blijven.

Door een integrale afweging te maken tussen de (monumentaal) hoog gewaardeerde onderdelen van het gebouw, het toekomstig gebruik, en de huidige bouwtechnische omstandigheden is een ontwerp tot stand gekomen waarbij zoveel mogelijk van het bestaande gebouw geconserveerd blijft. Alleen daar waar we het nodig hebben en aanleiding vonden doen we een bouwkundige ingreep. Zo zullen we dichtgemetselde openingen weer in ere herstellen, en gaan we de oude schuurdeuren weer openen.

Glazen kopgevel aan de rondweg

De meest zichtbare ingreep wordt de vervanging van de metselwerk kopgevel aan de Jeroen Boschlaan voor een grote glaspartij. De huidige metselwerk gevel is het resultaat van de aanleg van de rondweg van Eindhoven, waarbij een gedeelte van de boerderij is ‘afgeknipt’ om plaats te maken voor deze weg. Wij grijpen dit moment in de tijd graag aan om de knip opnieuw te maken, maar dan op een manier die naar ons idee beter recht doet aan het monument. Met de toevoeging van de grote pui maken we een stukje historie van de oudste boerderij van de stad weer zichtbaar voor de Eindhovenaar, en krijgt ons architectenbureau een herkenbaar gezicht aan de Jeroen Boschlaan.

De werkzaamheden aan de historische boerderij zijn inmiddels begonnen. Allereerst worden de bestaande gebinten verstevigd. De oorspronkelijke gebinten hebben de tand des tijds weliswaar doorstaan, maar eigenlijk is het een klein wonder dat ze de boerderij nog overeind hebben kunnen houden. MvL-groep uit Boxtel heeft nagenoeg alle verbindingen kunnen fixeren met glasvezelstaven. Daarnaast hebben zij de bestaande korbelen hersteld of vervangen, en hebben zij met epoxyharsmortel de breuken in de gebintplanten kunnen repareren. Nu we met zekerheid kunnen stellen dat dit deel van de boerderij niet meer in zal storten kunnen we stappen gaan maken! We houden je graag op de hoogte van de vorderingen in onze volgende blogs en nieuwsberichten.