Pauwert Architectuur is in 2020 verhuisd naar de oudste boerderij van Eindhoven. In een reeks van blogs vertellen we over de ontwikkeling van ons kantoor. Nu fase 1 is afgerond, kunnen we na een turbulent jaar eindelijk verder met fase 2. Het kantoor groeit! Deze week een verhaal over de plannen voor ‘de nieuwe schuur’.
Na maanden van restaureren en transformeren is het tijd voor iets nieuws! Midden op ons erf bouwen wij ‘de nieuwe schuur’. Dit bouwdeel vormt het sluitstuk van de transformatie van de voormalige boerderij naar een fijne, toekomstbestendige werkplek. De schuur wordt een open, multifunctionele ruimte vanuit waar je fraai uitkijkt over het erf. Deze ruimte gaan we delen, met elkaar en met de buurt. Zo kan de ruimte in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt worden voor vergaderingen van de buurtvereniging, wijkavonden of avondcursussen.
Een nieuw volume op het erf
Pas met de toevoeging van de nieuwe schuur is ons project op Jeroen Boschlaan 1 compleet. Het nieuwe volume is gesitueerd op de plek waar volgens de historische tekeningen eerder ook een schuur lijkt te hebben gestaan. In de oksel van de twee bestaande boerderijen voegt het nieuwe bouwdeel zich bij het historische ensemble. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat het nieuwe volume ondergeschikt blijft aan de twee bestaande boerderijen. Door de nieuwe schuur deels de grond in te drukken, reduceren we de hoogte van de schuur en kunnen we aansluiten op de bestaande daklijn van de historische boerderij. De nok van het volume ligt uit het midden, waardoor er ruimte ontstaat voor een zonnedak op het zuiden. Het resultaat is een spel van drie kappen, die samen een hedendaags boerenerf vormen aan de Eindhovense ring.
De nieuwe schuur als hoofdentree van Pauwert
Hoewel ons bezoek inmiddels wel gewend is om (op z’n Brabants) via de achterdeur het kantoor te betreden, komt in het nieuwe volume uiteindelijk de hoofdentree tot ons kantoor. De nieuwe schuur verdeelt het erf in twee delen: het voorerf met parkeerplaatsen en fietsenstalling voor ontvangst, en het binnenerf waar de kippen tussen de picknickbanken scharrelen. Vanuit het voorerf begeleidt een hellingbaan je via een insnede in de nieuwe schuur recht naar het hart van het gebouw. De nieuwe boerderij (1925), de historische boerderij (1583) en de nieuwe schuur (2021) komen hier samen.
De bouw van de nieuwe schuur gaat als een trein. In juni is de fundering gestort, in juli is de staalconstructie geplaatst, en voor de bouwvakantie komt het dak er nog op te liggen. Het uiterlijk van de nieuwe schuur wordt bepaald door een combinatie van grote glaspuien en zwart hout. Deze gebrande houtsoort heeft een karakteristiek, gelijkmatige tekening in de koollaag. Dankzij de zilverachtige glans van de koollaag heeft het zwarte hout afhankelijk van de lichtinval steeds een andere uitstraling. De harde koollaag is een duurzame afwerking. De gevel wordt na de zomer afgewerkt, zodat we hopelijk in december gebruik kunnen gaan maken van onze nieuwe schuur.
Inrichting van het boerenerf
Op het erf willen we een plek creëren voor ontmoeting. Hiermee geven we ‘de plek’ weer terug aan de stad, en verbinden we het erf met de buurt. Door de juiste ingrediënten te kiezen denken wij een plek te kunnen maken waar ruimte is voor iedereen. Die ingrediënten gaan wij niet alleen kiezen, maar in samenspraak met de buurtbewoners en de gemeente. Ook landschaps- en stedenbouwkundig bureau Verhoeven | de Ruijter hebben we ingeschakeld om met ons mee te denken over de toekomstige invulling. Onderdeel daarvan is de zoektocht naar een verbeterde doorwaadbaarheid van de plek. Op dit moment worden de kavelgrenzen gekenmerkt door gemetselde muren, hagen en andere erfafscheidingen. Het is onze ambitie om deze barrières af te breken het erf toegankelijk te maken voor iedereen.
Voorlopig nemen de groene bouwketen een groot deel van ons erf nog in beslag. Komende tijd focussen we ons op de afronding van de nieuwe schuur en transformatie de historische boerderij. We verwachten dat we komend jaar meer invulling kunnen gaan geven aan de inrichting van ons boerenerf.