De gemeente Arnhem geeft met het verlenen van een bouwvergunning goedkeuring aan ons ontwerp voor de herbestemming van een kantoorpand naar appartementen aan de Velperweg. Het ontwerp is gemaakt in opdracht van Magis Vastgoed; een Eindhovens bedrijf met ruime ervaring op het gebied van transformaties. Het plan omvat een 19e-eeuwse monumentale villa, een onregelmatige bouwmassa uit de jaren ’80 en is gelegen op een kruising van verschillende stedenbouwkundige schaalniveaus die soms slecht aansluiten op de bestaande bebouwing. Toch is het in de basis altijd het plan geweest de bestaande bouwmassa te behouden en deze gereed te maken voor bewoning. Dit heeft er voor gezorgd dat het doel niet alleen een efficiënte plattegrondindeling was maar ook het creëren van een goed woonmilieu en het op een respectvolle manier opknappen van het monument.
Om dit te doen strippen we het gebouw van een lelijke rommelige optopping en vervangen we deze voor een donkere terug liggende dakopbouw van twee lagen die ruimte geeft aan grote terrassen. Ook hebben we samen met bouwhistorisch onderzoeksbureau MAB en de afdeling erfgoed en renovatie van de gemeente Arnhem het monumentale pand aan de Velperweg tot in detail in kaart gebracht. Met behulp van deze analyse is het mogelijk de villa te renoveren en tegelijkertijd de monumentale waarde te waarborgen of zelfs beter uit de verf te laten komen.
Resultaat van deze aanpak is terug te lezen in de reactie van de gemeente op de ingediende bouwaanvraag. Hierin wordt de terugtrappende dakopbouw gezien als een goede manier om het bestaande volume een betere woonbeleving te geven. Ook het idee om de hokkerig opgedeelde gevelopeningen te vervangen voor grotere ramen, balkons of franse balkons in combinatie met een nieuwe, warmere, gevelsteen draagt bij aan de verbeterde woonsfeer. De inspanningen om nauwkeurig om te gaan met het monument worden ook gewaardeerd waardoor de vergunningverlener de renovatie met vertrouwen tegemoet ziet.