Hoogste punt kloostertuinwoningen aan de Poeijerstaat

Home Actueel Hoogste punt kloostertuinwoningen aan de Poeijerstaat

Een heugelijk moment, want het hoogste punt van de bouw van de nieuwste woonontwikkeling aan de Poeijerstraat in Eindhoven is bereikt! In de Kloostertuin van het voormalig Minderbroedersklooster hebben wij voor woonvereniging ’t Rondeel in opdracht van Stam + de Koning voor Woonbedrijf 13 tuinwoningen ontworpen. Het voormalig klooster wordt met respect voor de wederopbouwarchitectuur getransformeerd tot 15 appartementen door De Loods. Afgelopen week werd dit feestelijke moment op gepaste wijze gevierd. Het duurt niet lang meer voordat de eerste bewoners de nieuwe woningen kunnen betrekken. “Hier wordt gebouwd aan onze woningen, maar jullie bouwen ook de basis voor onze gemeenschap, de woonvereniging. Daarvoor willen we jullie van harte danken”, aldus Jeannette Claessen, voorzitter van woonvereniging ‘t Rondeel (Bron: ED).

Wonen in de kloostertuin
De nieuwe woningen in de kloostertuin worden gebouwd rondom een eigentijds ‘begijnhof’ ontworpen door Kruitkok Landschapsarchitecten.  Het nieuwe bouwvolume in de kloostertuin volgt in beginsel de lijnen van de zijvleugel van het klooster, en knikt vervolgens richting het noordelijk gelegen perceel. Door aan de oostzijde een tweede, langgerekt volume te plaatsen ontstaat er een intieme open ruimte in het midden. De nieuwe woningen bestaan uit één laag met een kap, passend bij de maat en schaal van het collectieve hof. Alle woningen hebben een kleine privé terras aan de achterzijde, maar wonen vooral gezamenlijk met de bewoners van het klooster aan een grote collectieve tuin.

Circulair ontwerpen
De gevel van de woningen wordt gemaakt van ClickBrick, een steen die droog gestapeld kan worden en daardoor in de toekomst geheel herbruikbaar is. De bestaande Finse school in de kloostertuin is circulair gesloopt en daar waar mogelijk hergebruikt. Zo vormen de bestaande houten dakspanten, gevelbekleding, de gekleurde buitenkozijnen en het klokkentorentje de basis van het tuingebouw aan de rand van het terrein. In dit volume heeft iedere bewoner zijn eigen berging, is een gezamenlijke fietsenstalling aanwezig en vormt een pergola een fijn beschut zitje in de gemeenschappelijke tuin.