Begraafplaats ‘Oude Landen’

Nuenen
Home Projecten Begraafplaats ‘Oude Landen’
zorgen
2 ha.
Gemeente Nuenen

In een landelijke en bosrijke omgeving aan de zuidoostzijde van de Gemeente Nuenen bevindt zich de nieuwe algemene begraafplaats ‘Oude Landen’. De toegangspoort, de beheerdersruimte, de columbaria en de afscheidsruimte van de begraafplaats zijn ontworpen door Pauwert Architectuur. De afscheidsruimte is het meest prominente gebouw.

De begraafplaats heeft een prachtig bosachtig karakter door haar volgroeide bomen. Elegant buigende paden doorsnijden de verschillende graf- en urnenvelden. De afzonderlijke velden vormen een mooie totaalcompositie van in het hoge gras liggende graven. Tussen de graven staan de columbaria als kleine groepjes zuilen, sporadisch verdeeld over de ruimte. In het hart van de begraafplaats markeert de geometrie van een metalen sculptuur de plek voor de laatste ceremonie van de begrafenis. De strenge formele vorm versterkt de informele sfeer van de gebogen lijnen van de paden. Het biedt een beschutte plek waar de wegen tussen de levenden en de doden letterlijk scheiden.

Ambigu

Op de flinterdunne grens tussen plafond en wand reflecteert licht de ruimte die baadt in een gouden gloed. Een bouwwerk op deze plek kan niet anders dan ambigu zijn. Gelijktijdig inert en luchtig, beschermend en open, grof en glas, patina’s op het tijdloze messing en het staal, trots en melancholisch. De afscheidsruimte balanceert tussen de verschillende emoties, onlosmakelijk verbonden met de plek.

De afscheidsruimte van begraafplaats ‘Oude Landen’ ontving een eervolle vermelding voor BNA gebouw van het jaar 2012.

Abstracte monumentaliteit

De abstracte monumentaliteit van de afscheidsruimte refereert aan deze universele ceremonie; een vormgeving die bewust niet verwijst naar een bepaalde geloofsovertuiging. De eenvoudige sculptuur van cortenstaal en messing vormt een ingetogen decor voor het afscheid. Het staal biedt beschutting en omlijst het weidse landschap van het lager gelegen beekdal.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Henk Schoones