Niet alleen architect, maar ook fotograaf!

Joep Rutgers
Home Actueel Niet alleen architect, maar ook fotograaf!

Sinds de zomer van 2019 versterkt Joep Rutgers ons architectenteam. Joep is niet alleen een steengoede ontwerper, maar is ook nog eens een erg goede fotograaf! Hij vertelt graag over zijn passie in onderstaande blog.

Fotografie als passie

Tijdens het eerste jaar van mijn studie aan de TU/e ontmoette ik een medestudent met een uit de hand gelopen fotografiehobby. Direct stak hij mij aan met zijn ongelooflijke passie voor het fotograferen van gebouwen, objecten en natuur. In datzelfde jaar kocht ik dan ook mijn eerste spiegelreflexcamera met enkele objectieven via Marktplaats. We planden uitstapjes naar in onze ogen interessante architectuurprojecten. Soms om nét die ene unieke foto te maken van de eerste zonnestralen op een gebouw, maar soms ook om juist het oplichten van een interieur in een steeds donker wordende omgeving vast te leggen. Later studeerde deze vriend niet af aan de faculteit Bouwkunde, maar aan de kunstacademie als professioneel fotograaf. Ikzelf bleef wel met veel plezier mijn studie bouwkunde volgen, met fotografie als tweede passie.

Fotografie heb ik mezelf eigen gemaakt door veel te lezen, te kijken, te experimenteren en vooral heel veel te doen. Niet alleen het creatieve aspect van fotografie boeit mij, maar ook het technische aspect erachter. Het manueel fotograferen, het correct licht meten en goed belichten, de effecten van scherptediepte en bewegingsonscherpte, alsmede de onderlinge relatie tussen de sluitertijd, lichtgevoeligheid en diafragma. Allen interessante technische elementen van de fotografie die een foto een stap verder kunnen brengen. Het is naar mijn idee vooral belangrijk om al deze elementen te beheersen en als een tweede natuur, zonder erbij na te hoeven denken, in te kunnen zetten om het beeld te creëren dat je voor ogen hebt. Ik was hierdoor gegrepen en nam me voor dit mijzelf zo goed mogelijk eigen te maken.

Een eigen bedrijf

Naast de technische aspecten van een professionele camera heb ik mij verdiept in het gebruik van licht. Met extra lichtbronnen in de vorm van externe flitsers in combinatie met ‘modifiers’ kan ik een beeld creëren dat onmogelijk zou zijn met enkel natuurlijk licht. Dit biedt mij vele mogelijkheden om een bijzondere opname te maken. Het licht kan volledig naar eigen hand gezet worden. Dat wil zeggen; de positie, sterkte, kleur en grootte van het licht. Dit is een zeer krachtig middel voor het maken van portretten en productfotografie, maar kan ook ingezet worden voor het fotograferen van een interieur. Met deze wijze van fotografie kunnen sferen van studiokwaliteit worden bereikt.

Mijn activiteiten als fotograaf bleven tijdens mijn studietijd niet onopgemerkt. Geregeld vroegen mensen om advies bij de aanschaf van een camera, kreeg ik vragen over waar ik mijn kennis heb opgedaan en kwamen er steeds meer aanvragen voor opdrachten binnen. In 2010 heb ik mij ingeschreven als bedrijf om aan diverse fotografieopdrachten te kunnen werken. Ik fotografeerde niet alleen gebouwen en interieurs, maar fotografeerde ook bruiloften, publieke evenementen, portretten en gaf cursussen over fotografie. Eigenlijk greep ik alle kansen aan om met fotografie mijn studentenbrood te verdienen.

Architectuurfotografie

Vandaag de dag merk ik dat ik de meeste voldoening haal uit het fotograferen van architectuur én het vastleggen van de reizen die ik maak. Euforisch blijft het moment wanneer het licht, compositie en het onderwerp perfect op z’n plek vallen, bewust opgezocht of per toeval. Het werkveld van architect kent veel raakvlakken met fotografie. In beide disciplines werk je met licht, vormen, kleuren, lijnen en creëer je composities. De wisselwerking tussen beiden is van complementaire waarde. Mijn professionele ambitie en toekomst ligt bij de architectuur, maar architectuurfotografie blijft een welkome en leuke afwisseling.

Joep heeft onlangs de foto’s voor de Pastorie, Waterrijk, Sint-Joriskwartier en Schrijversbuurt gemaakt. Alle foto’s zijn terug te vinden op de projectpagina’s van de desbetreffende projecten. Op naar meer mooie projecten samen!