Selectie Leostraat Eindhoven gewonnen!

Home Actueel Selectie Leostraat Eindhoven gewonnen!

Samen met Eugelink Architectuur (onder andere) hebben we de selectie voor Leostraat in Eindhoven gewonnen! Afgelopen maand hebben we hard gewerkt aan een stedenbouwkundig voorstel voor Woonstichting ‘thuis. Samen met EA(oa) hebben we een richting gevonden om 36 sociale huurwoningen te vervangen voor nieuwbouw. Dit onder de werktitel Leo zoekt baasje!

De titel slaat op de stedenbouwkundige situatie die we kennen aan de Leostraat. Deze weg is onderdeel van de drukke rondweg van Eindhoven die tussen de Aalsterweg en Leenderweg de Bloemenbuurt doormidden snijdt. Oorspronkelijk was de Leostraat juist de verbindende factor in deze buurt, in de jaren na de bouw van de Bloemenbuurt vonden er arbeidersmanifestaties plaats, kon je er prachtig flaneren en kwam geregeld de visafslag langs. In de jaren ’60 werd de rondweg aangelegd, deze drukke weg nam Eindhoven mee in een moderne stroomversnelling maar sneed nu wel de Bloemenbuurt bruut in tweeën. Van flaneren was nog amper sprake en de bomenrij maakte plaats voor zwaar verkeer dat met 70 per uur door de stad raast. Ook nu nog! De Bloemenbuurt raakte de aansluiting met de stedenbouwkundige werkelijkheid kwijt. Er ontstaan twee bloemenbuurten, noord en zuid. Beiden kennen na de aanleg van de ring nog steeds een fijn woonklimaat aan de binnenkant maar het bleef achter bij de ontwikkeling op grote schaal aan de randen. De randen lijken wel stuurloos nu, ze zijn op zoek naar een baasje.

Komende tijd gaan we samen met Margriet Eugelink en Woonstichting ‘thuis op zoek naar de beste manier om hier programmatisch, architectonisch en planningstechnisch invulling aan te geven. Later meer over hoe het nieuwe baasje gevonden wordt!