Gerwen ZO

Gerwen
Home Projecten Gerwen ZO
wonen
30.000m², 75 woningen
Gerwen ZO

Ten zuidoosten van het dorp Gerwen in de gemeente Nuenen is een voormalig boerenerf en aangrenzend voetbalveld getransformeerd naar een nieuwe woonwijk bestaande uit 75 woningen: GerwenZO. Het plangebied is ca. 30.000m2 groot en omvat een grote diversiteit aan woningtypes zoals gezinswoningen, levensloopbestendige woningen, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen.

Stedenbouwkundig plan

Bij het ontwerp van het stedenbouwkundig plan is uitgegaan van de historische context. Door de veranderingen in tijd te analyseren en in te zetten als drager van het nieuwe plan, is Gerwen ZO verankerd in het historische Gerwen en wordt de aanzet gemaakt tot het herstel van oude verbindingen. Deze analyse is vertaald naar het stedenbouwkundige plan waarin drie deelgebieden worden beschreven. Deze drie gebieden zorgen ieder voor een eigen identiteit in de wijk.

In navolging van het stedenbouwkundig plan is een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het ontwerp van de woningen en inrichting van de openbare ruimte. Dit beeldkwaliteitsplan beschrijft de uitwerking van het stedenbouwkundig plan en de vertaling daarvan naar de woningen per deelgebied.

De woningen in Gerwen ZO

De uitwerking van de woningen is in samenwerking gedaan met VFO architecten, waarbij ieder bureau de helft van de woningen heeft ontworpen. De woningen van beide bureaus zijn verspreid door het plan, zodat het dorpse karakter van de wijk versterkt wordt. Het voormalig boerenerf is onderdeel geworden van Gerwen ZO. De boerderij aan het historische lint heeft een prominente plek gekregen in het stedenbouwkundige plan. De daarachter liggende bouwblokken zijn ontworpen als schuurwoningen met insneden, waardoor het erf doorloopt tot aan de voordeur van de woningen, resulterend in een meer geleidelijke overgang van openbaar naar privé. Aan de westzijde en centraal in het plangebied worden de bestaande bomen en de groenzone ingezet als drager van de wijk waarin gerecreëerd kan worden. Deze zone wordt versterkt door de parkachtige woningen die statigheid en allure uitstralen.

 

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Hans Vos