KDV De Kikkerkoning

De Blaricummermeent
Home Projecten KDV De Kikkerkoning
kinderdagverblijf
350 m²
Boost Vastgoed & RSVC Projectontwikkeling

KDV De Kikkerkoning is een kinderdagverblijf dat is ontworpen als een ruime, houten villa in de nieuwste woonwijk van De Blaricummermeent. Deze dorpswijk is ontwikkeld als een verrassende, speelse wijk geïnspireerd op het oude Blaricum, met riante huizen in een groenblauw landschap. Het kinderdagverblijf voegt zich met zijn houten uiterlijk als een vriendelijke villa in het nieuwe woonlandschap.

Het nieuwe kinderdagverblijf vormt de hoek van de Rueterlaan en Deltazijde, middenin de woonwijk. Het gebouw is ietwat gedraaid ten opzichte van de omliggende bebouwing. Hierdoor worden de doorzichten naar de naastgelegen gebouwen op een passende manier ruimtelijk begeleidt, en ontstaan er aan alle zijdes van het gebouw ruime (buiten)speelplekken voor kinderen.

Voor het ontwerp is de belevingswereld van kinderen een belangrijke inspiratiebron. Het gebouw bestaat uit drie lagen waarin 6 kind-groepen een plaats hebben gekregen. De groepen voor baby’s, dreumesen en peuters hebben ieder twee ruimtes op de onderste twee lagen. De bovenste laag biedt ruimte aan twee BSO ruimtes met een groot dakterras. Alle groepen zijn gepositioneerd rondom een centrale vide, die van begane grond tot derde verdieping reikt. Deze vide maakt de verticale connectie tussen de verschillende groepen, en brengt daglicht tot in de kern van het gebouw. Iedere groep is aan iedere zijde van het gebouw herkenbaar door een groot ‘oog’ in de gevel. Dit oog is een verdiepingshoog bloemraam dat inspeelt op de belevingswereld van het kind. Zo kan een dreumes zittend op de grond ook fijn naar buiten kijken. De ingrepen in de gevel worden versterkt door het reliëf en oriëntatie van de houten gevelafwerking. Twee rondgaande houten banden klemmen de middelste verdieping in. Deze uitkragende banden vormen groene terrassen voor de 2e en 3e laag, en een rondlopende beschutte overstek voor de begane grond. KDV De Kikkerkoning is onderdeel van Koningskinderen, een organisatie voor kinderopvang in de leeftijd van 0 tot 12 jaar in de regio ’t Gooi.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Joost van den Brand