Winkellaan 3-5-7

Tilburg
Home Projecten Winkellaan 3-5-7
zorg
64 wooneenheden
Amarant

Het Daniël de Brouwerpark in Tilburg is een prachtige woonomgeving. Een historische orthogonale structuur, lange bomenlanen en het voormalige klooster dragen bij aan het karakter. In het Daniël de Brouwerpark ligt de Winkellaan. Aan deze laan zijn voor zorgorganisatie Amarant twee woongebouwen (her)ontworpen. Het eerste woongebouw is Winkellaan 3: een transformatie van bestaande groepswoningen. Het tweede woongebouw is Winkellaan 5-7: een nieuw woongebouw voor 32 cliënten met een (ernstige) meervoudige beperking.

De Winkellaan

Het ensemble van gebouwen aan de Winkellaan is onderdeel van de Amarant Boulevard. De gebouwen nemen als zodanig een prominente positie in aan de boulevard. Pauwert Architectuur is tevens verantwoordelijk voor het opstellen voor de structuurvisie van deze Amarant Boulevard. De Boulevard is de levenslijn van het Daniël de Brouwerpark, daar waar ontmoeting en kruisbestuiving plaatsvindt. De benadering en inrichting van de woningen spelen hier op in.

 

Winkellaan 3

De bestaande groepswoningen aan Winkellaan 3 getransformeerd, in samenwerking met Dynamo Architecten. Naast het primaire doel de woningen toekomstbestendig en als prettige woonomgeving in te richten, wordt de aanpak gekenmerkt door het zichtbaar maken van de functie aan de Amarant Boulevard. In de gevels van Winkellaan 3 wordt gezocht naar een gelaagdheid, als intermediair tussen de open Boulevard en het private huis door de incorporatie van terrassen, patio’s en pleinen. De doorlopende ritmiek van de gevels legt de nadruk op het ensemble waardoor er een evenwicht ontstaat tussen de schaal van het complex en de Amarant Boulevard.

Winkellaan 5-7

Aan de Winkellaan maken verouderde woongebouwen plaats voor een nieuw woongebouw voor vier groepen met cliënten. Dit wordt het nieuwe thuis voor een kwetsbare doelgroep, waarbinnen de bewoners heel verschillende omgevingen prettig vinden. Er is gezocht naar een manier om op die uiteenlopende behoeften in te spelen: een mogelijkheid om binnen één gebouw de groepen te oriënteren op verschillende omgevingen. Hierdoor kunnen bewoners met behoefte aan rust dit in hun nieuwe thuis vinden. Bewoners die daarentegen van reuring en levendigheid houden, kunnen juist van alles zien gebeuren als ze naar buiten kijken.

Ook binnen de woongroep zelf is er verschil in rust en levendigheid aangebracht. Een deel van de bewonersstudio’s bevindt zich vlakbij de woonkamer, een deel ligt ietsje rustiger. De eigen studio en badkamer zijn ruim en privé, zodat een cliënt zich kan terugtrekken. De woonkamer is open, licht en huiselijk met een directe aansluiting op terras en oriëntatie op tuin en park. Lange, klinische gangen worden vermeden; de individuele studio’s liggen om de woonkamer heen en de woonkamer wordt deels van de gang gescheiden door een multifunctionele kast. Koken gebeurt in de open keuken, net als thuis. Want een thuis moet het boven alles zijn, waar alles in het teken staat van optimale zorg en woongenot voor de bewoners.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Mieke van Herwijnen