Jeroen Boschlaan bouwupdate: De Nieuwe Schuur, wind en waterdicht

Home Actueel Jeroen Boschlaan bouwupdate: De Nieuwe Schuur, wind en waterdicht

Wind en waterdicht

‘De nieuwe schuur’ is wind en waterdicht! Ondanks de drukte in de bouw en de schaarste aan bouwmaterialen is er de afgelopen maanden gestaag doorgewerkt aan de ‘de nieuwe schuur’. Nog voor de bouwvak is het dak waterdicht gemaakt en hebben we de bouwvak borrel onder het dak van de toekomstige multifunctionele ruimte kunnen vieren, die we in de toekomst gaan delen met de buurt.

Shou Sugi Ban

Direct na de bouwvak zijn de kozijnen geplaatst waarmee het gebouw zijn definitieve vorm en uitstraling begint te krijgen. De gevels bestaan uit glazen puien en dichte delen met een afwerking van Shou Sugi Ban. Shou Sugi Ban, ook wel Yakisugi genoemd, is het weersbestendig maken van hout door het oppervlakte te verbranden. De zwarte koollaag vormt hiermee een duurzame beschermende laag rondom het hout, zonder gebruik te maken van lakken, beitsen of primers. De nieuwe schuur vormt hiermee een eigentijdse toevoeging aan het historische boerderij ensemble.

Inmiddels is ook de betonvloer gestort op de isolatielaag en direct gevlinderd. Hierdoor is de vloer direct bruikbaar als afwerklaag en heeft deze een industrieel karakter. In deze vloer zijn de vloerverwarming en elektrapunten verwerkt. Hiermee is de afbouwfase van de nieuw schuur begonnen.

Historische boererij

Ondertussen gaan ook de voorbereidingen aan de historische boerderij verder, mede omdat ‘de nieuwe schuur’ de oude boerderij met de historische boerderij gaat verbinden. Nadat eerder al de historische oorspronkelijke gebinten zijn gefixeerd met glasvezelstaven en de binnenmuren zijn geconserveerd, is nu ook de fundering geplaatst voor de nieuwe draagconstructie. Deze constructie gaat het nieuwe dakpakket dragen, waardoor de historische gebinten worden ontlast. Doordat de boerderij volledig in 3d is ingemeten middels een pointcloud, kunnen we de stalen constructie precies op maat inmeten. Hiermee kunnen we het bestaande uiterlijk handhaven, inclusief de huidige ‘golvende’ noklijn.

De originele gebinten waren niet meer in staat om het dakpakket te dragen, maar blijven wel als ornament en historische (monumentale) blikvanger aanwezig. De blinde gevel aan de rondweg wordt vervangen door een glazen pui. Hiermee wordt de monumentale constructie zichtbaar gemaakt, wordt de ‘knip’ die de schuur heeft gekregen als gevolg van de aanleg van de rondweg zichtbaar gemaakt én ontstaat letterlijk een inkijk in ons bureau.