De Berkt Severinus

Veldhoven
Home Projecten De Berkt Severinus
wonen
2 groepswoningen
Severinus

Cliënten met bijzondere wooneisen fijn laten leven. Dát is het doel van Severinus , een zorgorganisatie uit Veldhoven. In opdracht van Severinus is een modern huis ontworpen, passend bij de bijzondere behoeften van hun cliënten.

Een huis voor bijzondere cliënten

De twaalf bewoners van de Wilgeman hebben veelal een licht tot matige verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag. De Wilgeman is een maatpak voor hen, bestaande uit twee groepswoningen. Binnen de gedachte van omgekeerde integratie is gestreefd naar een architectuur die in overeenstemming is met schaal en voorkomen van de omgeving, maar met een specifieke organisatie. In dit geval de boerderij met bijgebouwen. Het nieuwe woonhuis is gelegen op een rustige plek, ruim van opzet, en ingericht met het oog op veiligheid en (zelfstandige) woonbeleving. Alle bewoners hebben een eigen kamer met eigen tuin, maar kunnen elkaar ook opzoeken in de gezamenlijke woonkamer met leefkeuken. Zelfstandigheid wordt bevorderd doordat iedereen een eigen voordeur en poort heeft, zodat de bewoners zelf kunnen beslissen of ze (en hun bezoek) via de gezamenlijke voordeur binnenkomen of hun eigen kamer.

Thuiskomen in de boerderij

De opzet en materialisering van de beide gebouwen doen denken aan de omringende agrarische bebouwing. De subtiele verschuivingen onder het dak duiden de afzonderlijke groepen en leveren intieme terrassen als verlengstuk van de gemeenschappelijke woonkamers. Het woonhuis biedt ruimte voor verschillende soorten activiteiten: een barbecue georganiseerd door een bewoner, een spelletje aan de keukentafel na het eten of een rustig moment met familie op eigen kamer. De Wilgeman is een plek waar bewoners rustig, fijn en veilig kunnen wonen. Een thuis.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Joost van den Brand