De Vrije Heerlijkheid

Meierijstad
Home Projecten De Vrije Heerlijkheid
wonen
27 appartementen
Cedrus Vastgoed Ontwikkeling BV

In Veghels Buiten worden de huizen gebouwd als minidorpjes in het groen, als kleine en grotere buurtschappen met elk een eigen identiteit. Het Kloostergebouw vormt het laatste schakelstuk in de Kloosterbuurtschap. Een eigentijds woongebouw met een knipoog naar oude Brabantse kloosters.

Centraal gelegen in de wijk, als een klooster in een vrij landschap, vormt het gebouw een ankerpunt voor de buurt. Het kloostergebouw is het grootste buurtschap type binnen het plan Veghels Buiten. De schaal van dit type wordt op diverse schaalniveaus verzacht, onder meer door de zorgvuldige inpassing in het landschap door LOS stad om land. Binnen het thema Kloostergebouw is een zoektocht gestart naar een gestapelde woonomgeving die recht doet aan het thema van het buurtschap, maar waar je bovenal fijn en prettig woont. De architectuur van het Kloostergebouw refereert in zekere mate naar de pragmatische, introverte ‘Bossche School’.

Door zorgvuldig onderzoek te doen naar deze architectuurstroming in Brabant, hebben we met de verschillende herinterpretaties van de architectonische elementen van deze stijl het Kloostergebouw ontworpen. Ritmiek, geometrie, overgangen tussen binnen en buiten spelen een belangrijke rol. Gedeelde binnen- en buitenruimtes zijn zo ontworpen dat deze ontmoeting tussen de bewoners wil stimuleren. Het gebouw is opgebouwd uit twee vleugels die in elkaar grijpen. Door gebruik te maken van flauwe kappen worden deze vleugels nog beter leesbaar, en krijgt het gebouw zijn karakteristieke uitstraling. De begeleiding naar de entree wordt gemarkeerd door een torentje met smalle raamopeningen. Het strenge ritme van raamopeningen op een vaste maatvoering kenmerkt de gevelritmiek. Het resultaat is een stoer, doelmatig woongebouw die zijn oorsprong vindt in Meijerijstad.

Eerder hebben wij in dit buurtschap De Abdijtuinen ontworpen, met hun kenmerkende Abdijwoningen en Koetshuiswoningen. De organisatie van de Abdijwoningen is gebaseerd op het idee van de traditionele kloostertuin; een ommuurde tuin waar gewoond wordt aan de cour. De beide koetshuizen vormen de entree tot de buurtschap.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Theo van Hoeve