Voormalige schoolklok luidt de toekomst in voor nieuwe woningen St. Jozef Klooster

Home Actueel Voormalige schoolklok luidt de toekomst in voor nieuwe woningen St. Jozef Klooster

Met het luiden van de schoolklok van de voormalige Finse school is het nieuwste woonproject aan de Poeijersstraat in Eindhoven officieel opgeleverd! Samen met Woonbedrijf, Stam en de Koning, De Loods, Kruitkok Landschapsarchitecten en Woonvereniging ’t Rondeel hebben we gewerkt aan de transformatie van deze prachtige locatie in de stad. Speciaal voor de opening had de woonvereniging, die nu al een hechte groep vormt, een lied ingestudeerd. Het lied ‘When you are a king’ uitte het gevoel van de bewoners, die zich de koning te rijk voelen in dit uniek stukje Eindhoven.

Het st. Jozef klooster is door De Loods getransformeerd tot 15 appartementen. Pauwert heeft zich ontfermd over de 13 nieuwe woningen in de oude kloostertuin, resulterend in een eigentijds begijnhof. Op deze plek wordt nu al met veel plezier samen gewoond onder het bladerdak van de bestaande grote bomen die zijn verweven in het tuinontwerp. Het zorgvuldige ontwerp van de gezamenlijke tuin draagt bij aan de fijne woonomgeving en het buurtgevoel. Naast de gezamenlijke tuin beschikken de grondgebonden woningen ook over een privé tuintje. De woningen zijn ontworpen voor verschillende doelgroepen, wat terug is te zien in de samenstelling van de bewonersgroep bij de opening. Oud en jong, alleenstaand of met het gezin, voor ieder is er een passende woning.

In de kloostertuin stond tot voor kort de houten ‘Finse School’. Dit schoolgebouw is vlak na de oorlog gebouwd met Fins hout als resultaat van een handelsovereenkomst tussen Nederland en Finland. Het transformeren van deze Finse school bleek niet haalbaar. Door het gebouw circulair af te breken was het mogelijk om verschillende elementen te hergebruiken voor de gedeelde (fietsen)berging in de kloostertuin. Met de esthetiek van de Finse School in het achterhoofd is dit nieuwe bijgebouw ontworpen. Zo is de oorspronkelijke schoolklok weer op het dak gezet, zijn de kenmerkende houten luiken teruggebracht, en is de oorspronkelijke kleurstelling aangehouden. Een mooie herinnering aan vroeger!

Het Eindhovens Dagblad schreef een leuk artikel over de opening: De schoolklok is weer te horen aan de Poeijersstraat.