BLOG 7 – Fase 1: Verbouwen en verhuizen

Theo van Hoeve
Home Actueel BLOG 7 – Fase 1: Verbouwen en verhuizen

Pauwert Architectuur verhuist naar de oudste boerderij van Eindhoven. De tijd vliegt voorbij en over twee weken is het al zover; dan zijn wij druk in de weer met de verhuizing naar de Jeroen Boschlaan. Iedere paar weken posten we een kort verhaal over ons toekomstige onderkomen. Deze week een verhaal over de eerste fase van het plan.

Een nieuwe plek voor ons bureau

Eind maart verlaten we ons huidige kantoor aan de Beemdstraat en vertrekken we naar de monumentale boerderij aan de Jeroen Boschlaan. Ons huidige kantoor functioneert prima, maar we zijn toe aan iets anders. Een dynamische omgeving én een nieuwe mogelijkheid om hetgeen waarvoor Pauwert Architectuur staat uit te dragen in het gebouw waar we zelf werken; doorslaggevende redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor ons bureau.

De locatie aan de Jeroen Boschlaan 1 biedt deze mogelijkheden. Het is een bijzondere plek tegen de rand van het centrum aan, waar we onze eigen nieuwe werkomgeving kunnen vormgeven. Voor ons is dit een erg interessante opgave; aan de ene kant is het fantastisch om voor jezelf iets te mogen ontwerpen, aan de andere kant is het voor ons een ‘nieuw’ type, uitdagende opgave. Werken aan een monument doen we namelijk niet zo vaak. Niet voor niets hebben we ons team uitgebreid met Maurits Cobben (specialist en projecten in archeologie en monumenten) en Verhoeven de Ruijter (landschapsarchitect): samen hebben we immers meer bedenkkracht.

Fasering en ontwerpen aan een monument

De boerderij, bestaande uit twee gebouwen, is van monumentale waarde. Gezien vanuit de bouwhistorische waarde betekent dit dat de meeste onderdelen behouden dienen te worden. Wij streven er dan ook naar om respectvol om te gaan met de elementen die we ter plekke aantreffen. Maar kun je alles behouden? Hoe conserveer je? Voor ons is dit constant een bewuste en integrale afweging geweest tussen de hooggewaardeerde onderdelen, duurzaamheid, het nieuwe gebruik, de bouwtechnische omstandigheden en economische belangen.

De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een integraal plan. Vanwege de procedures en trajecten die nu lopen, hebben we de uitvoeringsfase in twee delen opgeknipt. De eerste fase bestaat uit een interne verbouwing van de bestaande ‘nieuwere’ boerderij uit 1925. Naar dit gedeelte gaan we dus in eerste instantie verhuizen. De tweede fase bestaat uit de herbestemming van het oudste gebouw – de boerderij uit 1583 waar we in vorige blogs uitgebreid bij stil hebben gestaan – en de toevoeging van een nieuw gebouw op het erf. Hierover vertellen we jullie graag meer in één van de volgende blogs. Deze blog gaat over de eerste fase van het plan, de interne verbouwing van de boerderij uit 1925, waar jullie ons over twee weken kunnen vinden.

 

De eerste fase

De ambitie is om het monument te transformeren naar een aantrekkelijke combinatie van oud en nieuw waar gezond gewerkt kan worden. Het uitgangspunt voor het ontwerp is simpel, we conserveren wat we aantreffen en waar nodig voegen we nieuwe elementen toe. Zo is een nieuwe thermische schil aan de binnenzijde noodzakelijk voor een goed gebruik. Bestaande openingen in combinatie met een tweetal nieuwe puien aan de erfzijde zorgen ervoor dat er voldoende daglicht op de werkplekken beneden terecht komt. De nieuwe ingrepen zijn schaars en als we ze doen, zijn ze terughoudend. Zo liggen de nieuwe puien achter de gevel, zodat van buitenaf gezien het historische karakter van het exterieur volledig behouden blijft. Om voldoende daglicht op de verdieping te krijgen, hebben we vier nieuwe dakramen aan de kant van de ringweg ontworpen. De dakramen zorgen voor mooie lichtinval en, in combinatie met het de terugliggende tussenvloer, dat er ook voldoende licht op de verdieping in de nok komt.

In het interieur behouden we de bestaande elementen zoals de spanten, de tussenvloer, de stalen balken en de bestaande muren. Samen met de terughoudende toevoegingen ontstaat er een combinatie tussen oud en nieuw waar wij straks fijn kunnen werken. Ondertussen werken we door aan de tweede fase. Loop vanaf april gerust een keer binnen voor een kop koffie en om het resultaat van deze eerste fase te bewonderen!