Mierlo’s Welkom wordt gekeimd

Home Actueel Mierlo’s Welkom wordt gekeimd

Op dit moment nadert de bouw van ons project Mierlo’s Welkom het eindpunt. Een belangrijk ijkpunt in de afronding is het wit schilderen, keimen, van de bakstenen gevels. Het grote plezier van keimen is het gegeven dat gevels ineens letterlijk uit de verf komen. Achter de bouwhekken verandert binnen een week tijd de typische bouwplaats in een bijna smetteloze woonstraat.

Samen met Freddy Janssen van Bouwbedrijf van Gerven, verantwoordelijke voor de ontwikkeling, namen we vorige week de tijd om onder andere het schilderwerk van de drie type woningen te bekijken.  Mierlo’s Welkom bestaat uit een hofje met 16 woningen met lage goot die geschikt zijn voor levensloopbestendig gebruik, een rijtje met 6 starterswoningen en 5 vrijstaand-geschakelde grote gezinswoningen.

De keuze voor een architectuur die leunt op baksteendetail zorgt dat de verschillende typen goed leesbaar zijn, de woonbuurt krijgt zo een gelaagdheid en herkenbaarheid. Het witte keimwerk is ingezet als overkoepelend motief, het pakt de buurt mooi samen, tegelijkertijd wordt het contrast tussen de grijze baksteen en het witte keimwerk gebruikt om schaal en ordening te maken per woningtype.

Bij de rijwoning is bijvoorbeeld gezocht naar een verdeling van witvlakken dat het rijtje van 6 opdeelt in 4 hoofdstukken. Het hofje wordt juist gekenmerkt door uitgesproken gevelopeningen en voordeuren die omlijst zijn door grijze baksteen; het keimwerk trekt de woningen samen tot één rustig geheel. De gezinswoningen zijn met dezelfde logica ook volledig wit. Door die keuze wordt het straatbeeld rustig en wordt de aansluiting op de grond geaccentueerd. De garages tussen de gezinswoningen worden juist donker van kleur om de woonhuizen beter te kunnen onderscheiden.

Leuk dus om te zien dus, dat het beoogde effect nu ook in werkelijkheid zichtbaar wordt. En dat door een relatief vlotte handeling; het schilderen van de gevels.