Ontwikkelingen stadsbuurt De Waart in Helmond

Home Actueel Ontwikkelingen stadsbuurt De Waart in Helmond

Ongeveer een jaar geleden zijn we door Woonpartners gevraagd om mee te denken over een stedenbouwkundig plan voor De Waart in Helmond. Dit in nauwe samenwerking met de Gemeente Helmond, omdat de noodzaak om deze centrumbuurt nieuw leven in te blazen – na het sneuvelen van een grootschalig centrumplan uit 2008 – breed wordt gedragen. Het Eindhovens Dagblad wijdde afgelopen weekend een artikel aan de plannen en achtergronden.

De Waart is een stadsbuurt gelegen op een steenworp afstand van het Helmondse Centrum, waar in de directe omgeving een aantal ontwikkelingen spelen zoals onder andere de aanleg van een nieuw stadspark. Een mooie locatie om te wonen dus, ware het niet dat het wijkje kampt met achterstallig onderhoud en een verouderde, introverte structuur.

Aan ons de vraag om de structuur te verhelderen en te zoeken naar een goede combinatie van nieuwbouw, behoud van bestaande woningen, sloop van leegstaande panden en ingrijpende herinrichting van de openbare ruimte. Het doel is de introverte buurt om te toveren tot een toegankelijke én uitnodigende woonbuurt. Een buurt met een eigen gezicht en identiteit, waar het plezierig wonen is. Begrippen als transparantie, heldere structuur, veiligheid, verhouding groen en steen, sociale verbinding, duurzaamheid, toekomstgerichtheid en diversiteit spelen hierbij een belangrijke rol. Deze thema’s komen samen in een stedenbouwkundig plan: op onze projectpagina is meer informatie over het plan te vinden.

Woonpartners en Gemeente Helmond gaan fors investeren in de buurt. Vanaf komend jaar wordt begonnen met het renoveren van de bestaande woningen. Deze worden onder andere energetisch flink verbeterd, maar er wordt ook meer aansluiting gezocht met de omringende buurt. In de komende 8 jaar komen de nieuwbouwlocaties één voor één beschikbaar en wordt er geleidelijk aan gebouwd aan een hernieuwde, uitnodigende Waart.