Albert Heijn

Heeze
Home Projecten Albert Heijn
wonen + retail
1600m² retail + 5 woningen
Boontje Kapelstraat BV

De Albert Heijn in Heeze vraagt om vernieuwing en uitbreiding. Daarom heeft Pauwert in opdracht van Boontje Kapelstraat BV een nieuwe Albert Heijn ontworpen op een steenworp afstand van de te krappe huidige locatie aan de Kapelstraat. Door de positie aan het kleinschalige dorpslint van Heeze is deze afwijkende grootschalige functie zorgvuldig ingepast qua schaalbeleving en materialisatie. De nieuwe winkel is gedeeltelijk achter de bestaande lintbebouwing gepositioneerd. Zo krijgt de winkel een passende oriëntatie aan zowel de Kapelstraat als aan het nieuwe parkeerterrein. 

Beeldbepalend voor het project zijn de vijf levensloopbestendige woningen op het dak van de supermarkt. De zwart houten woningen verwijzen in hun materialisering naar de bestaande schuren op het aangrenzende landgoed van Kasteel Heeze. De archetypische vormen creëren hierbij bovendaks een dorps silhouet. De gemetselde volumes herbergen de twee entrees van de supermarkt en zorgen op straatniveau voor de aansluiting op de naastgelegen bebouwing. De tussenliggende ruime trap leidt als verlengstuk van de levendige dorpsstraat naar een groene wereld bovenop de Albert Heijn.

Door te werken met een retentiedak wordt het hemelwater bovendaks gebufferd en komt het water ten gunste van de stuifmeelhoudende beplanting. Het groendak zorgt ervoor dat aan de ene kant hittestress afneemt en de koellast van de winkel wordt beperkt, en aan de andere kant voor een prettige leefomgeving voor mens en dier. Door de kolomposities van de winkel te gebruiken voor de positionering van de woningen ontstaat een bescheiden dorpsgevoel, met uitzicht op de bomen van het landgoed.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Mark Schrurs