Scouting Rooi

Meierijstad
Home Projecten Scouting Rooi
300 m2
scoutinggebouw
Land van Kien

Scouting Rooi krijgt een nieuw onderkomen op het terrein gelegen naast de monumentale Hoeve Arbeidslust in het Land van Kien, het hart van gemeente Meijerijstad. Vanwege de landelijke ligging biedt deze locatie tal van mogelijkheden voor scoutingactiviteiten. Pauwert Architectuur is in opdracht van Land van Kien verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe scoutinggebouw.

Het gebouw is ontworpen als eigentijdse Brabantse dwarsdeelschuur, een traditioneel boerenschuurtype dat vroeger veelvoorkomend was in heel Brabant. Wat dit project extra bijzonder maakt, is het hergebruik van de 250 jaar oude gebinten, spanten en balken van een bestaande dwarsdeelschuur uit Sint-Anthonis. Deze historische schuur is zorgvuldig gedemonteerd en opgeslagen om het vervolgens opnieuw op te bouwen in Sint-Oedenrode. Een waardevol stukje geschiedenis krijgt hierdoor een nieuwe functionele bestemming als scoutinggebouw, en een reeds aanwezige dwarsdeelschuur nabij de kinderboerderij krijgt een tijdgenoot als buur. Ook de constructie van deze schuur is afkomstig van een bestaande, 250 jaar oude, schuur uit Sint-Anthonis

De vormentaal van het gebouw volgt de kenmerkende elementen van de Brabantse dwarsdeelschuur: een lage muurplaat rondom en één verhoogde langsgevel, die vroeger de toegang tot de schuur verschafte en nu ook weer ruimte biedt voor raam- en deuropeningen. Het gebouw presenteert zich bescheiden in het landschap met een monolithisch uiterlijk door een groot antraciet dakvlak en het gebruik van houten, donkere gevelbekleding. Horizontale lamellen voor grote puien in de langsgevel dienen als zonwering en waarborgen toch voldoende daglicht in de ruimte.

De prachtige oude gebinten krijgen een hoofdrol in de open plattegrond. Grote ruimtes bieden de scouting mogelijkheden voor uiteenlopende activiteiten. Centraal gepositioneerd in deze open indeling bevindt zich een facilitair blok dat voorziet in alle benodigdheden, zoals toiletten, pantry en berging. Op het blok is een verdieping, opgedeeld in twee delen, inzetbaar voor verschillende activiteiten en gelegenheden. Tussen de begane grond en verdieping is ruimte voor uitdagende klimvoorzieningen waar scouts kunnen klimmen en klauteren.