Vogten Staal

Maastricht
Home Projecten Vogten Staal
bedrijfshal + kantoor
37.000m²
Vogten Staal

Voor staalservicebedrijf Vogten Staal ontwerpen wij een nieuwe bedrijfshal op industriegebied Beatrixhaven in Maastricht. Het familiebedrijf is in 50 jaar uitgegroeid tot een toonaangevende staal service center binnen de Europese staalmarkt. Om in de toekomst door te kunnen blijven groeien gaat Vogten Staal uitbreiden; een nieuwe bedrijfshal van ruim 37.000m² in de directe nabijheid van de bestaande bedrijfshal aan het Julianakanaal.

Het volume van de bedrijfshal is afgeleid van de facilitaire processen binnen de bedrijfshal: de opeenvolging van productiesystemen, de routing van vrachtwagens en andere logistieke (toekomstige) processen. Het resulteert in een hal die, weliswaar opgezet op een vast stramien, toch specifiek is gemaakt voor Vogten Staal. De gekozen oranje kleur van de hal is hier ook het resultaat van. Naast het feit dat het de kleur is van het logo van het bedrijf, maakt het voor iedere leverancier duidelijk waar hij of zij moet zijn, de (bestaande) blauwe hal of de oranje hal!

 

Staande op een podium grijpt het kantoor aan op de hoek van de hal en biedt het overzicht over het bedrijfsterrein. Het ontvangt alle arriverende vrachtwagens die zelfs onder dit kantoor de hal binnen kunnen rijden. Ontworpen als een strak, technisch bouwdeel, worden de verdiepingshoge ramen ingeklemd tussen horizontale uitkragende banden. Enerzijds als zonwering, anderzijds bieden deze overstekken ruimte voor groen op de verschillende verdiepingen. Voorzien van mos sedum en hoger opgaand groen in plantenbakken, dragen de overstekken bij aan een gezonde werkomgeving op een anders stenig industrieterrein.

Zoals de layout van de hal wordt bepaald door de logistieke bedrijfsprocessen, geldt dit ook voor het kantoor. Rekening houdend met verschillende ‘schone’ en ‘vuile’ medewerkersstromen en bezoekers maken drie entree’s het kantoor doorwaadbaar; de in het oog springende transparante hoofdentree met bijzondere trap, de personeelsentree direct aansluitend op kleedkamers met doorsteek naar de hal en kantine op de bovenste verdieping van het kantoor. Als laatste de expeditie op de andere hoek direct naast de vrachtwagenonderdoorgang, als ontvangst voor de chauffeurs met een directe doorsteek naar de kantoren op verdieping 1.

Het resultaat is een trapsgewijs opgaand donker kantoorvolume in aluminium en glas bekleed met groen, deels doorgezet in de oranje hal, verweven in één nieuwe, sprekende huisvesting voor Vogten Staal!