De Vrije Heerlijkheid, met het haantje op de toren!

Home Actueel De Vrije Heerlijkheid, met het haantje op de toren!

Dinsdag 2 juli is het hoogste punt bereikt voor De Vrije Heerlijkheid in Veghels Buiten. In het bijzijn van de toekomstige bewoners is door Robert Hellings (Cedrus Vastgoed) en Willy van Gogh (Wagemakers Bouw en Ontwikkeling) de vlag gehesen. Boven op het hoogste punt staat fier het haantje op de toren. Momenteel voorzien van een oranje sjaaltje.

Het moderne haantje is een speelse verwijzing naar de ontwerp thematiek die aan dit bijzondere gebouw in deze bijzondere wijk ten grondslag ligt. In Veghels Buiten worden de huizen gebouwd als minidorpjes in het groen, als kleine en grotere buurtschappen met elk een eigen identiteit. De Vrije Heerlijkheid vormt het laatste schakelstuk in de Kloosterbuurtschap. Een eigentijds woongebouw met een knipoog naar oude Brabantse kloosters.

De architectuur van de Vrije Heerlijkheid refereert in zekere mate naar de pragmatische, introverte ‘Bossche School’, een architectuurstroming met wortels in de Meierij. Door zorgvuldig onderzoek te doen naar deze architectuurstroming in Brabant, hebben we met verschillende herinterpretaties van de architectonische elementen van deze stijl het Kloostergebouw ontworpen. Ritmiek, geometrie, overgangen tussen binnen en buiten spelen een belangrijke rol. Het gebouw is opgebouwd uit twee vleugels die in elkaar grijpen. Door gebruik te maken van flauwe kappen worden deze vleugels nog beter leesbaar, en krijgt het gebouw zijn karakteristieke uitstraling. Het strenge ritme van raamopeningen op een vaste maatvoering kenmerkt de gevelritmiek. Het resultaat is een stoer, doelmatig woongebouw dat zijn oorsprong vindt in Meijerijstad. De begeleiding naar de entree wordt gemarkeerd door een torentje met smalle raamopeningen. Boven op dit torentje staat fier het haantje.