Start bouw van Campus Kiezel in Raamsdonksveer

Home Actueel Start bouw van Campus Kiezel in Raamsdonksveer

Begin februari is de eerste schop de grond ingegaan voor de bouw van kindcentrum ‘Campus Kiezel’ voor zorgorganisatie Prisma in Raamsdonksveer. Met deze ontwikkeling krijgt Prisma een mooie locatie waar kinderen en gezinnen met een zorg- of ondersteuningsvraag optimaal kunnen worden begeleid. Campus Kiezel wordt een eigenwijze, herkenbare en dynamische woon- en leefomgeving. De nieuwe omgeving is zorgvuldig ontworpen om ondersteunend te zijn aan de zorg, waarbij sterk wordt ingezet op de verbinding tussen kinderen, hun gezinnen en de begeleiders.

Campus Kiezel bestaat uit twee gebouwen: een woongebouw met 32 zorgwoningen en een orthopedagogisch dagcentrum, verbonden middels een loopbrug. De woningen zijn bestemd voor jonge kinderen tot jongvolwassenen met een ondersteuningsvraag op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De belevingswereld van het kind is uitgangspunt voor het ruimtelijk ontwerp. De twee gebouwen zijn ingetogen vormgegeven met een lichte, stenen plint en een lichte, houten bovenwereld. Incidentele kleur- & materiaalaccenten op gebouwniveau dragen bij aan de herkenning van het kind. Gekleurde kasten (Kiezels) vormen ankerpunten voor alle woongroepen. De Kiezels definiëren tevens de routing door het gebouw, en begeleiden de leefcirkels van ieder kind. De kinderen die het aankunnen zijn vrij om door het gehele gebouw en het landschap bewegen, anderen kunnen kiezen voor een meer besloten leefomgeving.  Een getekend pad door het gebouw, zowel zichtbaar de grond als op het plafond, verbindt binnen letterlijk met buiten. Eind 2023 is het kindcentrum gereed.

Campus Kiezel is onderdeel van de vernieuwing van het gebied Sint Theresia, een wat in zichzelf gekeerd gebied aan de rand van het centrum van Raamsdonksveer. Het gebied, dat wordt geflankeerd door de herkenbare OLV hemelvaart kerk, wordt herontwikkeld tot het Theresiakwartier. De huidige gebouwen van Prisma in dit gebied maken plaats voor Campus Kiezel: een fijne zorgomgeving met begeleid wonen en een dagbehandelingslocatie wordt verweven met regulier wonen. Het westelijke deel van het Theresiakwartier is bestemd voor regulier wonen. We zijn op dit moment volop bezig met het ontwerp en de uitwerking van deze gebouwen voor ontwikkelaar Rezidenz. Een appartementengebouw in het midden van het Theresiakwartier vormt de overgang tussen de verschillende leefomgevingen.