Onze werkwijze

Home Actueel Onze werkwijze

werken met bedenkkracht

Ieder project is anders. Door stedenbouwkundige setting, schaal en programma, maar ook door externe factoren zoals (lokale) politiek. Passend bij de vraag stemmen we het ontwerpproces af door middel van een ‘Plan van aanpak’. Hierin stemmen we ook af wanneer we bijvoorbeeld aan tafel willen bij een gemeente, maar ook in welke fase de aannemer betrokken wordt. In verschillende fases werken we toe naar een zorgvuldig ontworpen woon- werk of leefomgeving. Afhankelijk van de aard van het project kan een project in verschillende fases bevraagd en getoetst worden bij gebruikers en andere betrokkenen.

In basis doorloopt ieder ontwerptraject dezelfde fases:

1. Initiatieffase: projectdefinitie en haalbaarheid
In deze fase denken wij volop mee in kansen, ontwikkelingen en bedreigingen. Dit kan gaan over een specifieke locatie, maar ook over de ontwikkeling van een visie voor grotere gebieden. Het initiatief wordt binnenstebuiten gekeerd op het gebied van haalbaarheid, ruimtelijke mogelijkheden, randvoorwaarden, kaders en uitgangspunten.

2. Schetsontwerp (SO)
In deze fase wordt de juiste basis gelegd voor het architectonische ontwerp en krijg het ontwerp voor het eerst vorm. Het initiatief wordt vertaald naar eerste schetsen en tekeningen. Zo studeren op de stedenbouwkundig volumes en denken we na over architectonische uitstraling, maar werken we ook aan concrete verkavelingen en plattegronden.

3. Voorlopig ontwerp (VO)
In het voorlopig ontwerp denken we door op het schetsontwerp. We verfijnen de plattegronden, en doorsnedes, ontwerpen gevels, zetten principedetails op en gaan de samenwerking aan met externe adviseurs op bijv. het gebied van constructie en installaties. Zo werken we toe naar een integraal ontwerp.

4. Definitief ontwerp (DO+)
Door steeds dieper in het ontwerp te duiken verfijnen we het ontwerp in samenspraak met opdrachtgever en betrokken adviseurs tot het niveau van een bouwindiening. Afstemming tussen de verschillende technische disciplines vindt plaats door middel van clashsessies.

5. Technisch ontwerp / bestek (TO)
In het technisch ontwerp maken we samen met alle betrokken partijen een nóg verdere verdieping van alle componenten die met het gebouw te maken hebben. We duiken dieper in o.a. energieprestaties, geluid, brandveiligheid en andere bouwfysische aspecten.

6. Uitvoeringsgereed ontwerp (UO)
In deze fase maken we de werktekeningen, in nadere afstemming met alle partijen. Op basis van deze tekeningen wordt het project daadwerkelijk gerealiseerd door de aannemer.

7. Esthetische begeleiding  (+ directievoering)
Wanneer de bouw van een gebouw van start gaan voeren we esthetische begeleiding uit op de bouwplaats. Zo verzekeren we het project ervan dat dat wat we samen bedacht en getekend hebben, ook daadwerkelijk op de juiste manier wordt uitgevoerd. Als directievoerder kunnen we de besluitvorming en samenwerking tussen betrokken adviseurs coördineren.