VS Vredeoord

Eindhoven
Home Projecten VS Vredeoord
wonen
166 appartementen
Long at Home Investments

VS Vredeoord is de transformatie van een oud Philips kantoor naar woongebouw op het voormalige Philips Business Park Vredeoord. Bijzonder aan dit project is de hoogwaardige architectuur van de bestaande bebouwing en de groene gebiedsontwikkeling die tegelijkertijd rondom het gebouw plaatsvindt. Door aansluiting te zoeken bij de gebiedsontwikkeling en door het toevoegen van nieuwe woon typische elementen is het mogelijk geworden om van een werkgebouw een woongebouw te maken.

Van kantoorgebouw naar woongebouw

Het bestaande gebouw is in 2003 opgeleverd naar ontwerp van het Utrechtse architectenbureau JHK. Uitgangspunt bij de herbestemming is het creëren van een prettig woonmilieu met behoud van de karakteristieke architectuur van het kantoorgebouw. Het concept dat in die tijd is uitgevoerd draait rondom een binnenhof bekleed met warm natuursteen en een strakke zakelijke gevel aan de buitenkant. Het carré is opgeknipt in 4 bouwmassa’s die verbonden zijn door transparante loopbruggen.

Deze opzet wordt in de transformatie gerespecteerd. De nieuwe functie komt tot uitdrukking in balkons die worden opgenomen in het ritme van de bestaande bouw. Aan de buitenkant van het gebouw betekent dit dat de balkons de dikte van de gevelbanden overnemen, in het binnenhof wordt de strakke smalle lijn van de bestaande pergola opgepakt. Het bestaande gebouw blijft herkenbaar; het zandkleurige natuursteen, glas en de grijze aluminium kozijnen blijven de belangrijkste gevelmaterialen. Op de begane grond worden terrassen en tuinen ingepast in het groen van de omgeving, hiermee is het gebouw in z’n nieuwe functie ook landschappelijk passend aan de nieuwe woonwijk Vredeoord verbonden. Samen met de inwoners van Vredeoord beschikken de bewoners van het gebouw ook over een prachtige verbogen tuin, een koffiebar, lounge, bibliotheek, werkplekken en een gym. De bestaande parkeergarage is getransformeerd naar een parkeerplaats waar zowel bewoners als bezoekers hun auto kunnen stallen. Het woonconcept wordt geëxploiteerd door Long At Home Investments. De bouw is in handen van Ten Brinke. Holland Immo Group is de eindbelegger.

Ja! Vredeoord!

Het stedenbouwkundige ontwerp voor de gebiedsontwikkeling is gemaakt door Buro Lubbers in opdracht van woningcorporatie Trudo, onder de noemer Ja! Vredeoord! De corporatie ontwikkelt 300 woningen op maaiveld op het voormalige Philips terrein binnen de groene kaders die Buro Lubbers heeft gesteld. In overleg met Sint Trudo en Buro Lubbers zijn op maaiveld privé buitenruimtes in het stedelijke plan ingepast. De centrale entree van het woongebouw sluit aan op de geïntroduceerde centrale loop- en fietsroute.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Mark Schrurs