De Baron

Bergen op Zoom
Home Projecten De Baron
(zorg)wonen
46 wooneenheden
S&L Zorg

De Markiezaten is een nieuw, groen woongebied in de zuidelijke stadsrand van Bergen op Zoom. De zuidelijke rand wordt gevormd door de Dalwachters, een reeks van 4 woongebouwen. In dit nieuwe woongebied heeft Pauwert Architectuur voor S&L Zorg woongebouw De Baron ontworpen. S&L Zorg richt zich met de ontwikkeling van dit nieuwe woongebouw op de toekomst. Het gebouw gaat een aantal bestaande locaties die niet meer voldoen aan de toekomstvisie van S&L vervangen. In het nieuwe zorggebouw krijgen 46 bewoners verdeeld over 6 woongroepen een thuis.

Het gebouw strekt zich uit langs de Markiezaatsweg. Het volume is opgebouwd uit twee in elkaar grijpende massa’s, die samen één geheel vormen De verschillen in de gebouwdelen worden subtiel vormgegeven door het maken van accenten zoals doorlopende betonbanden, de metselwerk dakrand en plintkleur. De bewoners kijken vanuit hun woonkamers en buitenruimtes uit over het vrije parklandschap. Deze buitenruimtes worden ingepakt in een frame: veilig, geborgen, en toch open. Een lange hellingbaan die als talud wordt opgenomen in het landschap verbindt de begane grond direct met de eerste verdieping. Zo kunnen ook de mindervalide bewoners van de eerste verdieping gemakkelijk naar de gezamenlijke tuin of dagbesteding. De ton-sur-ton lichte kleuren geven het gebouw een vriendelijk en uitnodigend uiterlijk.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Pieter Deijkers