Hof van Seaewald

Zeewolde
Home Projecten Hof van Seaewald
De Realisatie
Wonen
34 woningen

In Zeewolde ontwerpen we in samenwerking met De Realisatie en Haver Droeze een nieuwe woonblok in de sfeer van de oude Zuiderzeestad. Onder naam ‘Hof van Seaewald’ hebben we de architectenselectie gewonnen voor 34 woningen voor de deelontwikkeling in het Havenkwartier.

De naam “Seaewald” is afgeleid van het mythische dorp waaraan het huidige Zeewolde haar naam ontleent, waarbij Seae verwijst naar zee en Wald naar woud. De architectuur van Hof van Seaewald bestaat uit een samenstelling van beide elementen: een rijkheid aan historische, nautische invloeden in de buitenschil (Seae) met een zacht, natuurinclusief karakter in het binnengebied (Wald).

Nautische schil
Prettig wonen begint met je thuis voelen in de buurt. Hof van Seaewold is ontworpen voor een divers scala aan bewoners. Door variaties in woningtypes te maken ontstaat een breed aanbod, van vrijstaande woningen tot starters- en seniorenwoningen. Een verscheidenheid aan gevels, daken, steenkleuren en detaillering dragen bij identiteit van het woonblok. Natuurinclusieve elementen zoals nestelgelegenheden, vleermuiskasten en bijenstenen zijn ingezet als ornamentering van de gevels. Iedere woning krijgt daarmee zijn eigen herkenbaarheid, altijd inspelend op het nautisch karakter van de plek. Overgangen tussen privé en openbaar zijn subtiel vormgegeven, door bijvoorbeeld de toepassing van een lage haag of een verhoging in de bestrating.

Groene binnenwereld
De binnenwereld van het woonblok wordt een collectief groen hof; een klimaatadaptieve, natuurinclusieve en sociaal duurzame woonomgeving. Door parkeren zo compact mogelijk te organiseren biedt de binnenwereld veel ruimte voor een groene invulling, met bijvoorbeeld speelmogelijkheden voor kinderen of een gezamenlijke moestuin. Een meanderende padenstructuur door de binnenwereld verbindt het hof via meerdere doorsteken met de aangrenzende groene ruimtes en andere bouwblokken. Het resultaat is een luwe secundaire routes voor voetgangers én fauna, als onderdeel van de natuurstructuur van de wijk. Erfafscheidingen worden vormgegeven als een hoge haag of de combinatie van een berging met begroeide pergola.