HSS Noord

Sittard-Geleen
Home Projecten HSS Noord
utiliteit
450 m²
Brightlands

Het hoogspanningsstation noord (HSS Noord) is bestemd voor de E-voedingen van alle gebouwen op de uitbreiding van de Chemelot Campus noord in Geleen. Aangezien in de bestaande infrastructuur op de campus niet de ruimte beschikbaar is om de gebouwen en andere voorzieningen op de noordelijke uitbreiding te voeden, is een nieuwe infrastructuur noodzakelijk. Het nieuw te realiseren vrijstaand technische gebouw biedt ruimte voor vermogenstransformatoren, verdelers, traforuimten en schakelkasten.

Het HSS is een ondergeschikt, faciliterend gebouw ten opzichte van de verdere ontwikkelingen op campus noord.  Onder de titel Brightlands Circular Space (BCS) wordt in een samenwerking tussen TNO, Maastricht University, Brightlands en Sabic, de focus gelegd op de ontwikkeling van nieuwe circulaire technologieën en nieuwe vormen van samenwerking & processen voor het recyclen van plastic tot herbruikbare grondstoffen. Als grondlegger voor de verdere ontwikkeling van het Brightlands Circular Space op Campus noord, moet het HSS de circulaire ambities van de campus ondersteunen. Dit wordt gedaan door in grondstoffengebruik, materialen en constructie te kiezen voor een materialisatie met een lagere milieubelasting en hogere circulariteit. Onder andere door de toepassing van een duurzame houtconstructie, maar ook door de ‘kunst van het weglaten’.

Het resultaat is een eenvoudig en doelmatig bouwwerk dat voldoet aan de strenge veiligheidseisen die aan dit soort functies worden gesteld, maar tegelijkertijd een weerspiegeling is van de circulaire ambities van de campus.

Bekijk hier de animatie van HSS Noord.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Paul Buts