Brightlands Circular Space

Home Projecten Brightlands Circular Space
Brightlands Circular Space
Werken
4 ha.

De Brightlands Chemelot Campus is een creatieve broedplaats voor innovatie. Als Europa’s grootste circulaire hub richt de campus zich op onderzoek en ontwikkeling van hoogwaardige materialen, duurzame processen en biomedische innovaties. Pauwert Architectuur heeft sinds 2018 meerdere gebouwen ontworpen op de campus, en draagt sinds 2022 samen met oorspronkelijk supervisor Jan van Iersel als team zorg voor de totaalontwikkeling van de Brightlands Chemelot Campus.

Onderdeel van de uitbreiding van het nieuwe noordelijke deel van de campus is Brightlands Circular Space. Onder deze noemer slaan diverse partijen de handen ineen om de ontwikkeling van circulaire plastics op industriële schaal te versnellen. Met nieuwe faciliteiten en recycling-technologieën wordt afval herbruikt als grondstof voor nieuwe producten. Het zal dienen als een internationaal knooppunt voor wetenschappelijk en toegepast onderzoek, bedrijven en consortia, om samen te werken aan het gemeenschappelijke doel!

 

Samen met BroekBakema werkt Pauwert Architectuur aan het ensemble van gebouwen dat de kern van Brightlands Circular Space (BCS) vormt én tegelijkertijd de nieuwe toegang tot de campus maakt. Het ‘Circular House’, naar ontwerp van Broekbakema, neemt hierin een centrale positie in. Het is dé plek om ontwikkelingen te zien en te beleven als bezoeker van de campus. Als entreegebouw, letterlijk de toegangsweg overkragend, verbindt het ‘Circular House’ de oostelijk en westelijk gelegen ‘Polymer Processing faciliteit’ en ‘Plastic Waste Preprocessing faciliteit’, beide naar ontwerp van Pauwert Architectuur. Door de onderlinge verbindingen tussen de gebouwen zijn zij in functionele zin een verbeelding van Brightlands Circular Space om de kunststofketen in zijn geheel te onderzoeken, testen, tentoonstellen en produceren.

Beide gebouwen hebben een voornamelijk gesloten voorkomen, met op enkele plekken grote raamopeningen die de interne processen zichtbaar maken voor de bezoeker. Een regisserende witte jas omkleed de faciliteiten en brengt het ensemble bij elkaar. Een ‘groene kraag’ bindt vak 112 aan de groene campusomgeving.