Mokken tijdens gebruikersdag BIM basis ILS

Home Actueel Mokken tijdens gebruikersdag BIM basis ILS

Met ongeveer 150 bezoekers was het een gevarieerd gezelschap op de gebruikersdag BIM basis ILS 2018. Een groeiend aantal partijen in de bouw sluit zich aan bij het initiatief om een basis InformatieLeveringsSpecificatie (ILS) te hanteren. Alles was er wel: van aannemer tot engineer, van adviseur tot softwareleverancier. Jeffrey Truijens, Mathijs Natrop en Radboud Baayen gaven een korte toelichting op de stand van zaken van ILS, IFC en NL/SfB met een doorkijkje naar 2019.

Een funfact kwam als antwoord op één van de vragen uit een kleine ‘pubquiz’ die werd gehouden door Joost van de Koppel: minder dan 20% van de BIM basis ILS-gebruikers bestaat uit aannemers! Dit betekent dus dat niet alleen de aannemers ermee bezig zijn, maar zo’n beetje iedereen in de bouwkolom. Fantastisch om te zien dat ILS een steeds bekender fenomeen wordt. De winnaar van deze pubquiz kreeg een originele-wannahave-koffie-smaakte-nog-nooit-zo-gestructureerd-BIM-basis-ILS-mok. “Mokken” met de BIM basis ILS is nu dus toch mogelijk.

Gesprekstafels

In drie rondes kon je deelnemen aan één van de 10 tafels met verschillende stellingen. Een interessante discussie ging over NL/SfB en de toekomst daarvan. Gaan we het gebruiken als controlemiddel? Immers definieer je stiekem ook erg veel op IFC niveau. Komt er een verdiepingsslag zodat we element als lateien, vensterbanken en glas goed kunnen classificeren etc?

 

Een aanverwante stelling ging over de onduidelijkheid welke IFC-type er gebruikt moet worden: komt er een (onuitputtelijke) lijst met suggesties? Moet er een Nederlandse variant van BuildingSmart ontwikkeld worden? Moet er een (onuitputtelijke) lijst komen met voorbeelden voor elementen met een NL/SfB codering?

Conclusie

Duidelijk werd dat de BIM basis ILS een echte basis vormt zoals het woord het ook behelst. De behoefte om verduidelijking / uitleg over specifieke onderdelen geeft goed aan dat de gebruikers er ook daadwerkelijk mee bezig zijn en naar een hoger niveau willen brengen. Daar kunnen wij alleen maar enthousiast van worden.