Samenwerken voor betere zorg (bedankt GGZE!)

Home Actueel Samenwerken voor betere zorg (bedankt GGZE!)

In december zijn we gevraagd een presentatie bij het GGZE te geven over onze visie op bouwen in de zorg. Dit op uitnodiging van een groep verzorgers in opleiding die een studieweek organiseerden; omdat samenwerking voor ons bureau ontzettend belangrijk is zijn we op de uitnodiging ingegaan. Joost heeft in zijn presentatie laten zien op welke manier we ontwerpen voor de zorg. Dit doen we door uit te gaan van een zorgkamer als huis. Hoe woont een cliënt nu eigenlijk op een fijne manier? Vervolgens komt ook aan bod hoe de wooneenheden aan elkaar gekoppeld worden zodat de gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijk, veilig en prettig kunnen werken.

Wat ontzettend leuk was aan het publiek is dat we direct reactie kregen op de dingen die we lieten zien. De praktijkervaringen van de verplegers bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid gaf ons weer de voorzet om te laten zien dat gebouwvorm en veiligheid nauw samenhangt. Een opvallende overeenkomst tussen de verplegers en ons als architecten is dat we allemaal op zoek zijn naar de balans tussen het geven van vrijheid en het maken van grenzen. Hoe ver durf je te gaan om een open en behaaglijke leefomgeving te creëren zonder dat veiligheid in het gedrang komt?

Met de levendige discussie nog in het achterhoofd gingen we terug naar kantoor. Die middag kwam er mooie bos bloemen onze kant op; verzonden door de verplegers via de bloemist én de fietskoerier. ‘Dat is pas samenwerken!’