Living with a touch of gold: VS Vredeoord

Home Actueel Living with a touch of gold: VS Vredeoord

Niets is zo leuk en leerzaam als je eigen projecten bekijken vlak voordat ze worden opgeleverd. Afgelopen week zijn we met het gehele bureau naar Vredeoord in Eindhoven gegaan om een rondje te maken door gebouw VS Vredeoord. Dit voormalige Philips kantoor hebben we in samenwerking met Long at Home Investments, Ten Brinke en Holland Immo Group getransformeerd tot 166 appartementen.

Het bestaande gebouw, ontworpen door JHK in 2003, bezat zoveel architectonische kwaliteit dat we een prachtige basis hadden om mee te werken. Iedere (benodigde) aanpassing van het gebouw is daarom met zorg uitgedacht. Zo zijn de nieuwe balkons aan de buitenzijde opgenomen in de bestaande grijze rondlopende gevelbanden en pakken de nieuwe balkons aan de binnenzijde de maat van de bestaande pergola op. De gevelritmiek van open en dichte delen is een variatie op het bestaande. Ook voor de inrichting is de bestaande opzet van het carré van vier bouwmassa’s die verbonden zijn door transparante loopbruggen gerespecteerd. Het meest karakteristieke element van VS Vredeoord zijn de gele natuursteen gevels, lopend van buiten naar binnen. In het zonlicht krijgen deze gevels zelfs een gouden tintje.

In het gebouw zijn verschillende gezamenlijke ruimtes: een grote centrale binnentuin, een co-working space, een gym, een lounge waar je koffie kan drinken. Deze ruimtes liggen op de begane grond aan de centrale loper van Vredeoord. De loper is het autovrije middengebied dat fungeert als langgerekt plein van 400 meter, naar ontwerp van Buro Lubbers. Met de oplevering van VS Vredeoord heeft de wijk Vredeoord 166 nieuwe huishoudens gekregen die fijn kunnen gaan wonen in deze energieke woonomgeving!