Blinde Vlekken? Woonkansen!

Home Actueel Blinde Vlekken? Woonkansen!

Blinde Vlekken in de stad? Wij zien Woonkansen! De afgelopen maanden heeft Pauwert Architectuur ontwerpend onderzoek gedaan naar de woonkansen voor jongeren op vergeten plekken in de stad. Tijdens een bijeenkomst van de Bouwsociëteit Zuidoost Brabant over ‘Woonkansen voor Jongeren’ hebben we onze onderzoeksresultaten mogen delen met een breed publiek. Vanuit een opnamestudio hebben we ons verhaal gepresenteerd, en zijn we het gesprek aangegaan met Marieke Franken van Woonbedrijf, Marc van Schuppen van Gemeente Best & voorzitter van Stedelijk Gebied Eindhoven, Marcel Musch van het TU/e Urban Labs. Dit alles onder leiding van Maarten van Ham van de Bouwsocieteit Zuidoost Brabant. Een erg leuke middag over het bredere belang van de maatschappelijke opgave, en hoe Blinde Vlekken in het stedelijk gebied een (tijdelijke) oplossing kunnen bieden. Ons verhaal hebben we gebundeld in een publicatie, die vanaf vandaag te downloaden is vanaf onze website. De uitzending is ook binnenkort terug te vinden op onze website.

Download hier de publicatie

Alleen al in de stad Eindhoven zijn er op dit moment circa 100 (t)huisloze jongeren. Jongeren die vrijwel geen zorgvraag hebben, maar vanwege pech zonder woning zitten. Het is een groep voor wie het zelfstandige leven nog maar net begint, en daarom een belangrijke focusgroep voor een gezonde toekomst. Een vertrouwde leefomgeving vormt een basis waaruit jongeren zich verder kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd zijn er nog talloze onbenutte ruimten, zogenoemde ‘blinde vlekken’. Een verrommelde plek voor een gesloten kopgevel, kruip-door-sluip-door plekken naar in verval geraakte bedrijfsgebouwen, met onkruid begroeide parkeerplekken, platte daken, noem maar op. Wanneer je op de fiets stapt en door de stad rijdt, blijken er ontzettend veel blinde vlekken te zijn. Wij gaan op zoek naar nieuwe wooninvullingen voor deze jongeren op deze vergeten plekken, die tegelijkertijd een kwaliteitsimpuls zijn voor de wijk.

Het onderzoek is een samenwerking met Bouwsocieteit Zuidoost Brabant, Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN), Stichting Springplank en TU/e Urban Labs. Het onderzoek is gesubsidieerd door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.