Hoogste punt Campus Kiezel te Raamsdonksveer

Home Actueel Hoogste punt Campus Kiezel te Raamsdonksveer

Aan de rand van het centrum van Raamsdonksveer ligt Sint Theresia, een wat in zichzelf gekeerd gebied dat wordt geflankeerd door de herkenbare OLV Hemelvaart kerk. Het gehele gebied wordt herontwikkeld tot het Theresiakwartier.

In de nieuwe ontwikkeling hebben bestaande gebouwen van Zorgorganisatie Prisma, op het oostelijke deel van het terrein, plaats gemaakt voor ‘Campus Kiezel’.
Campus Kiezel wordt een eigenwijze, herkenbare en dynamische omgeving waar begeleid wonen voor kinderen wordt gecombineerd met een dagbehandelingslocatie. Deze twee functies krijgen ieder hun eigen plaats in twee gebouwen, welke verbonden worden middels een loopbrug.
In het woongebouw zijn 4 woongroepen gesitueerd, waar in totaal 32 kinderen wonen. Het dagbehandelingsgebouw biedt ruimte aan 6 stamgroepen, een activiteitenruimte, een multifunctionele ruimte, de behandelruimtes en kantoren.

Op 1 februari van dit jaar is BanBouw gestart met de bouw van deze eerste fase van het nieuwe Theresiakwartier. Dankzij een prettig verlopende samenwerking tussen alle betrokken partijen is onlangs het hoogste punt bereikt van fase 1. Deze mijlpaal is afgelopen week gevierd middels een feestelijk samenzijn en het traditioneel hijsen van de vlag.

Belevingswereld als uitgangspunt
Met dit heugelijke feit is het vervolg van de realisatie van Campus Kiezel in gang gezet.
De belevingswereld van het kind is uitgangspunt voor het ruimtelijk ontwerp van de campus. De twee gebouwen zijn ingetogen vormgegeven met een lichte, stenen plint en een lichte, houten bovenwereld. Incidentele kleur- & materiaalaccenten op gebouwniveau dragen bij aan de herkenning van het kind. Gekleurde kasten (Kiezels) vormen ankerpunten voor alle woongroepen. De Kiezels definiëren tevens de routing door het gebouw, en begeleiden de leefcirkels van ieder kind. De kinderen die het aankunnen zijn vrij om door het gehele gebouw en het landschap bewegen, anderen kunnen kiezen voor een meer besloten leefomgeving.  Een getekend pad door het gebouw, zowel zichtbaar de grond als op het plafond, verbindt binnen letterlijk met buiten.

De overgangen tussen de gebouwen en het landschap zijn met veel zorg ontworpen. Zo wordt op een aantal plaatsen een zachte overgang tussen binnen en buiten gevormd door een gaanderij. Hoogteverschillen in het landschap zijn gebruikt om verschillende speelruimtes voor de dagbehandeling in te kaderen.