Transformatieproject aan de Helftheuvelweg in de steigers

Home Actueel Transformatieproject aan de Helftheuvelweg in de steigers

De bouwwerkzaamheden voor het transformatieproject aan de Helftheuvelweg in ’s-Hertogenbosch zijn gestart! Afgelopen zomer is het voormalig Rabobank kantoor gestript tot het casco. Inmiddels staan de steigers rondom het gebouw en wordt er gewerkt aan de realisatie van het toekomstig woongebouw. Door de huidige structuur van het gebouw als basis te gebruiken ontstaat er een opbouw van drie in elkaar grijpende blokken. De dynamiek van de blokken wordt zowel verticaal als horizontaal doorgezet in het daklandschap, resulterend in een vriendelijker gebaar naar de wijk, een groter gebaar richting de naastgelegen kruising, en een consistenter geheel.

Een uniek element van het gebouw wordt de toepassing van eco-baksteenstrips van het nieuwe Joseph Bricks uit Maasmechelen (B). Het uitgangspunt van dit transformatieproject is geweest om de huidige fundering als zodanig te gebruiken. Met de wens van Magis Vastgoed om het gebouw uit te breiden en de voorkeur voor een baksteen gevel, ontstond de uitdaging deze wens te realiseren binnen het toegestane gebouwgewicht. Joseph Bricks bracht ons een oplossing in de vorm van baksteenstrips in plaats van traditionele baksteen elementen. Deze baksteenstrips zijn niet alleen licht van gewicht en flexibel toe te passen, ze zijn tevens een van de nieuwste innovaties op de markt.

Door het toepassen van baksteenstrips in plaats van traditioneel baksteen ontstaat er geen onnodig steenafval, geen overbodig vervoer en geen onnodige CO2-uitstoot. De strips worden gesneden als de klei nog nat is, klei die overblijft wordt hergebruikt. De productie bij Joseph Bricks wordt door overheden gezien als demonstratieproject voor nieuwe technologie, technieken, energiebesparing en emissiereductie. Het transformatieproject aan de Helftheuvelweg is het eerste project wat in deze nieuwe fabriek in Maasmechelen wordt gebakken. Aan de hand van het project aan de Helftheuvelweg worden tevens nieuwe oplossingen ontwikkelt, zoals de ontwikkeling van hoekstenen.