Gold Forum

Eindhoven
Home Projecten Gold Forum
werken
21.000 m²
Kero Vastgoedontwikkeling

Flight Forum is hét Brainport businesspark van Eindhoven. Op dit bedrijventerrein vlakbij Eindhoven Airport liggen bedrijfspanden als zwerfkeien verspreid in het landschap. Sinds kort is daar een opvallende, ronde bedrijfshal bijgekomen: Gold Forum, een goudkleurig distributiecentrum van ruim 21.000 m².

Vanaf 2000 ontwikkelt Flight Forum zich als opmerkelijk bedrijventerrein. De bedrijfshallen en distributiecentra liggen in het landschap als ronde, geschakelde clusters van gebouwen. Door van muur tot muur te bouwen, heeft ieder gebouw eigenlijk maar één gevel. Deze gevel dient op de rooilijn te worden gezet, zodat de gebouwen van ieder cluster als het ware aan elkaar groeien tot één ‘landschappelijke zwerfkei’. Luifels zijn binnen de clusters niet toegestaan, dus toegangen tot de clusters zullen middels insneden moeten worden ontworpen. Het landschap en de wegen vloeien als een continu landschap om de clusters heen. Per cluster is een rondweg aangelegd, waardoor er een groot aantal zichtlocaties ontstaan. Gold Forum maakt het grotere zuidwestelijke cluster af.

Het goudkleurige hoofdvolume sluit aan op de randen van het bestaande Silver Forum. Grote, zwarte insneden in dit volume zorgen voor de functionele benodigdheden: loading docks voor de vrachtwagens, daglichttoetreding voor de kantoren en een duidelijke entree. De hal is in basis opgetrokken uit staal, goudkleurige sandwichpanelen, en aluminium vliesgevel. Gold Forum bestaat uit 19.000 m² logistieke hal, en 2.400 m² kantoor verdeeld over 3 lagen. Het gebouw is in december 2019 opgeleverd met BREAAM-Certificaat Very Good.

De insneden en uitkragingen die vanuit stedenbouwkundig opzicht worden opgelegd en vanuit architectonisch opzicht noodzakelijk zijn gevonden, vormen bijzondere bouwkundige aspecten in het ontwerp. Architectonisch is het belangrijk dat de gevellijnen van de sneden elkaar niet ontmoeten, en zo de gebouwdelen eigenlijk te laten zweven ten opzichte van elkaar. Door het aanbrengen van een gevelvakwerk, samen met de geïntegreerde vloerliggers en de 4 (in het dak verzwaarde) profielen, wordt het ‘zwevende’ volume mogelijk gemaakt en is het een scherp detail.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Paul Buts